marți, 7 aprilie 2009

Girl with a Pearl Earing {2003}

Filmul asta e oarecum unic...cu toate ca s-au mai facut filme biografice dupa artisti ai trecutului (Amadeus, Surviving Picasso, Frida...etc) asta are o productie compusa din oameni foarte talentati, artisti la randul lor. Imaginea ce prinde perfect culorile pastelate ale pictorului din film si din viata reala, Johannes Vermeer, ce compun in sine un tablou de o frumusete rara...apoi mai este si directorul artistic care a "prins" culorile vivide si lumina ce patrunde in camera...totul e de o frumusete foarte placuta.

Comparand filmul cu tablourile lui Vermeer pe care le-am vizionat cu curiozitate si placere, unghiul din care picta Johannes este un unghi pe care il foloseste de foarte multe ori in picturile sale...subiectul picturilor este intotdeauna in coltul camerei iar in stanga picturii se afla sursa de lumina, geamul in care se reflecta cerul sau subiectul prins de pictor. Subiectul pictorului este de cele mai multe ori o femeie...posibil sa fie sotia lui, insarcinata de cele mai multe ori (a avut pana la urma 11 copii cu ea)...intr-adevar, o femeie insarcinata este foarte frumoasa si aceasta frumusete este capturata impecabil, ea facand treburi banale din viata de zi cu zi...deschizand scrisori :)) . Asta mi-a sarit in ochi.

Povestea se petrece in Olanda anului 1665, anul in care unicul tablou "Girl with a Pearl Earing" a fost produs. Vermeer a fost un om tacut, filosofia lui traducandu-se in picturile pe care le-a facut dar in 1665 apare aceasta capodopera misterioasa. Portret a unei frumoase fete a carei identitate este necunoscuta si a ramas asa pana in ziua de azi...se presupune ca ar fi una din fiicele lui Vermeer insa scriitorul Tracy Chevalier a creat o lume fictiva si o poveste frumoasa ce e placut de urmarit de la un capat la altul. Filmul are un ritm destul de incet (?) si nu ai zice ca se grabeste undeva insa esti nerabdator sa o vezi pe Scarlett transformandu-se in fata cu cercelul perlat...e o frumusete naturala si un talent actoricesc de luat in considerare. Are un viitor foarte sclipitor si plin de premii daca se tine de treaba si nu o da in prosteala (ex: Lindsey Lohan)

Griet este angajata ca servitoare in casa Vermeer insa ajunge a fi muza pictorului...relatia lor este interzisa dar nu depaseste stadiul catorva atingeri si priviri invaluite in mister si o doza mica de dragoste sau placere fizica. Griet este indragostita de pictor datorita talentului acestuia si iubirea ei pentru pictura iar Vermeer este interesat de servitoare din cauza frumusetii ei unice si aerului ei inocent...ochi mari, buze groase...tot ce e mai frumos la o femeie.

E pana la urma un film foarte frumos, cu o poveste simpla si frumoasa...si trebuie vazut.

8/10

2 comentarii: