luni, 27 aprilie 2009

Mistery Train {1989}

O noapte bizara in statul lui Elvis, Tennessee, in orasul lui Elvis, Memphis...

Intamplari ciudate care nu pot fi traduse decat in limbajul locuitorilor insa si cel a lui Jim Jarmusch pe care nu il mai ghicesc in filmul asta. Mi-a placut foarte mult ce a facut cu Down by Law, Night on Earth, Dead Man, chiar si Stranger than Paradise...dar cu filmul asta m-a pierdut.

Mi-au placut insa unele faze...cuplul de tineri japonezi, atat de adanciti in cultura americana incat dau pe afara, literalmente. Tot ce imbraca, tot ce asculta, felul cum se comportanta...insa raman inradaciniti la Okinawa, orasul de bastina, comparandu-l cu Memphis. Intra in aceasta lume muzicala printr-un luminis din padure si ies prin aceeasi parte ca si cum ar fi o poarta dintre aceasta lume si aceea normala.

Trei povesti simple, trei culturi ce aduc cu ele conflicte culturale, nu prea se ciocnesc una cu alta, insa toate se intampla in aceleasi locuri si aici intra hotelul in care se petrece deznodamantul. Singura chestie care o au in comun cele trei povesti e un singur sunet de pistol si o singura melodie care se petrecere, teoretic, in acelasi timp, cronologic vorbind.

In rest, nu prea m-a lasat masca ca celelalte filme ale lui Jarmusch...

7/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu