sâmbătă, 18 aprilie 2009

Joheunnom nabbeunnom isanghannom {2008}

The Good, The Bad, The Weird

Ca sa fie inteles din start, filmul asta nu are legatura cu filmul lui Sergio Leone din '66, The Good, The Bad, The Ugly...desi ar parea. Povestea e complet noua iar ideea asta cu cele trei personaje principale ce se gasesc in ambele filme nu este decat ceva firesc si normal...exista un tip bun, un tip rau si cateodata un tip ciudat in mai toate povestile western pe care le stim...

Acest film e unul sud-coreean si e facut de acelasi regizor care a facut si filmul A Tale of Two Sisters si in acesta de acum nu se simte nicio asemanare...si de abia aici se vede un regizor diversificat, nu axat numai pe un gen...trasatura unui regizor de calitate. Ca sa nu mai zic nimic de faptul ca a facut o treaba foarte misto cu filmul asta. Ce altceva mai exceleaza in filmul asta: imaginea superba...desertul e prins foarte frumos datorita ochiului regizorului dar si a celor doi care s-au ocupat cu imaginea. Decorurile si platoruile de filmare au prins foarte bine o perioada interesanta, pe care nu prea am vazut-o in filme...presupun ca ar fi anii '30-'40 daca e sa ma iau dupa motociclete si camioanele folosite. Da...e un western veritabil dar situat intro perioada mai moderna, nu numai cai si pistoale...acum e cai, motociclete si pistoale. S-a pus accent mare pe detalii si asta se vede in special pe platoruile mari de filmare...micile satute din desert, etc.

Actorii...ii luam bineinteles pe cei trei din rolurile principale. Fiecare a avut un personaj diferit si interesant, fiecare a jucat diferit si asta a ajutat la diversificarea generala a filmului cat si scoaterea din plictiseala a spectatorului. Tipul cel rau are sclipirea aia maniaca in ochi, cel bun e cel mai bun la toate iar cel ciudat e...bizar dar si imens de amuzant. Mai mare placere sa ii vezi pe toti cum se joaca pe ecran si cum se completeaza unul pe celalalt.

In film e vorba despre o harta care arata o comoara pierduta din timpul dinastiei nu stiu care...Qing sau ceva...si o gaseste/fura cel ciudat. Cel rau e si el pe urma acestei harti si acum il fugareste pe ciudat. Cel bun e vanator de recompense si il cauta pe cel rau...cel ciudat are si el o recompensa insa e prea mica (mare greseala...spoiler). Cel bun afla si el despre harta si zice sa mearga cu cel ciudat sa o caute...si tot asa, o fuga lunga, actiune cat incape, comedie de asemenea, o placere de vizionat. Cel mai scump film din istoria cinematografica a Coreei de Sud.

Eu unu recomand cu cea mai mare placere filmul asta din cauza ca are de toate si te distreaza cumplit timp de doua oare si putin...e foarte misto filmul. Dar e si foarte bun din punct de vedere cinematografic. Deci dupa mine merita din plin nota:

8.75/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu