miercuri, 24 februarie 2010

Linha de Passe {2008}

Vazut aseara mi-am dat seama ca nu e foarte memorabil. Cate o drama pe frate dintr-o familie saraca din acelasi oras ca mai sus, Sao Paulo. O drama care se termina diferit pentru fiecare...bine sau rau sau suspendat.

Cei patru frati, fiind atat de diferiti, s-au ales fiecare cu o poveste diferita si filmata in stilul filmelor lui Inarritu, desi e evident ca o sa se incruciseze una cu alta avand in vedere ca toti sunt frati care traiesc sub acelasi acoperit impreuna cu mama lor insarcinata care e si o microbista adevarata. Tatal lor, probabil diferit de la unul la altul, a disparut din peisaj insa cel mic si negru isi face din descoperirea tatalui sau un nou scop de a trai. Tot ce stie de la mama lui e ca este sau a fost sofer de autobuz in oras si ca e mai negru decat el. Astfel merge in fiecare zi cu autobuzul si se urca in special in cele in care soferul e negru.

Altul vrea sa ajunga un fotbalist pentru a multumi dorinta mamei lui care iubeste fotbalul dar si din dorinta de a scapa de saracia groaznica in care se afla...din pacate ca el sunt alti mii de pustani si vremea lui se duce. Preselectii face, iese in evidenta dar ori ghinionul e de partea lui ori e prea tarziu ori e vorba de bani pe care nu ii are oricum.

Urmatorul frate ca varsta e obsedat de d-zeu insa e in acelasi timp in cautarea lui. Trece teste dificile care ii verifica credinta insa e prea slab si saracia si fanatismul pe care il vede il fac sa se indoiasca de existenta unui d-zeu sau de ajutorul pe care il roaga de la el. In fiecare zi vede lipsa de credinta, lipsa miracolelor (chiar si cele foarte mici), lipsa bunatatii in oameni si lipsa oricarei miscari din partea divinitatii.

Ultimul frate are un fiu mic, mama acestuia asteptandu-l in fiecare zi cu bani...se incurca chiar si cu alte femei. probabil cu un scop. Conduce o motocicleta care inca trebuie sa o plateasca si o foloseste la slujba de curierat. Fiecare are probleme insa multe din scene sunt peste-dramatizate, telenovelistice dar cu picioarele pe pamant. Regia este buna si foarte buna in unele scene dar per total filmului ii lipseste ceva. S-a terminat si cu Walter Salles la Ursachi si cred ca a ajuns cat a fost. Central do Brasil e de departe cel mai bun film al sau si unul din cele mai bune filme din Brazilia.

7.75/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu