joi, 6 februarie 2014

Kokuriko-zaka kara {2011}

From Up On Poppy Hill
O animatie incredibil de frumoasa...dar asta e la ordinea zilei cand vine vorba de studiourile Ghibli. Au stilul asta specific prin care pun atat de multa atentie si migala in fiecare cadru, mai ales cand vorbim de background si nu ceva ce se misca. Fiecare background arata ca o pictura si daca te uiti in HD se vad pana si urmele pensonului.

Animatia e frumoasa si nu o zic doar pentru ca regizorul e fiul marelui Hayao Miyazaki, Goro. Inca el are acum sarcina sau presiunea de a umple niste papuci foarte mari...dar din start se vede ca a ales alta directie pentru filmele lui. Acestea nu se afla in domentiul fantasticului, cu siguranta motivul pentru care filmele tatalui sau au devenit asa de apreciate si cunoscute. Si e de inteles. Cand ne gandim la o animatie nu iti vine sa zici o drama care putea la fel de bine sa fie filmata in realitate si iesea cam acelasi lucru, daca se alegea un "director of photography" capabil. O animatie trebuie sa fie ceva ce ofera creatorului posibilitatea de a crea ceva nemaivazut, nemaiintalnit. Pe cand de asta ma gandesc ca a ales Goro Miyazaki sa faca o animatie si nu un live-action film. A imbunatatit fiecare cadru al filmului dar in acelasi timp, tot pentru ca a ales o animatie, te-a facut sa realizezi ca astfel de cazuri sunt rare, nemaipomenite aprope...desi cu siguranta in relmul posibilului.
Povestea e foarte buna si merita aprecierea oricui. E motivationala si iti arata ca orice e posibil atata timp cat ai oameni motivati care te pot ajuta. Iar rezultatul lor merita toate laudele...dar tocmai pentru ca e animatie si nu live-action, mi se pare ca am vazut oarecum ceva fantastic. Puteau sa faca un film real lejer si iesea ceva frumos. V-am zis, tot ce facea diferenta era un DoP bun.
8.2/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu