joi, 13 noiembrie 2014

Dawn of the Planet of the Apes {2014}

Stii nu te astepti de la un film cu maimute inteligente sa fie atat de uman...si fix asta e punctul forte si cel mai mare minus al filmului.

Ti-au fluturat prin fata chestia asta de iti vine sa te dai cu capul de pereti. Da, noi oameni avem ca stramos comun o maimuta, pe scurt. Da, deja maimutele arata sentimente cand sunt cat de cat educate. Prezinta urme de inteligenta cand sunt crescute sau chiar dresate in felul asta. Nu e doar un reflex pentru ele, poate nu constientizeaza dar sunt capabile de actiuni complexe pentru un animal salbatic. Ok, am inteles asta inca din primul film si am inteles-o din nou si aici...
Aici paralela e insa si mai puternica si daca faci abstractie ca sunt maimute e o clasica lupta pentru putere intre doi potentiali lideri din acelasi clan. Caesar a fost "impuscat" in "spate", Brutus l-a urmat pe tron si asa si mai departe. Ideea e ca filmul, evident cum este, funcioneaza. Iti face placere sa il vezi si te uimeste la cat de avansata e tehnologia in ziua de azi. Acum pana si sclipirea din ochi pare mai reala si mai convingatoare. Pana acum parca aveau ochi morti cam toate personajele animate...bine, Golum e o excepetie insa el e o caricatura, o exageratie si astfel ochii lui, fiind mai mari au putut fi facuti sa para mai "in viata". Despre ce e vorba in film...pai mai exista un bastion de oameni in viata, din cate stim noi...s-au refugiat toti intr-o cladire din San Francisco...insa nu au curent electric. Curent care le-ar permite sa comunice cu alti supravietuitori din alte colturi ale lumii. Bineinteles, culmea, o hidrocentrala se afla fix langa asezarea maimutelor. Se creaza drame, se creaza tensiuni dar in primul rand se creaza tensiuni in tabara maimutelor...care intotdeauna i-au acuzat pe oameni ca se distrug intre ei. Iarasi o paralela evident despre cum maimutele seamana cu oameni. Ura si invidie exista oricum intr-un grup de maimute...atata timp cat este o maimuta alfa, celelalte sunt sub ea si cer astfel respectul. Treaba documentata.
Ca film e distractiv, ca poveste nu va asteptati la ceva colosal de important...ca film per ansamblu nu trebuie privit ca ceva important ci ca o distractie trecatoare dar care aduce cateva avansuri in CGI, chiar daca nu o sa primeasca vreo nominalizare la acest capitol...desi maimutele erau a naibii de reale. Filmul a fost ok...oamenii din film au fost condusi de Gary Oldman, intotdeauna o placere sa-l vedem iar celalalt actor nu stiu cine e si de ce a fost ales sa fie actorul din rolul principal. Hell, de fapt actorul din rolul principal e Andy Serkis, cel care l-a jucat pe Caesar. El conteaza in tot filmul.
Bineinteles, aici o sa intervina intotdeauna si echipa de animatori care o sa corecteze fiecare gest al lui Serkis pentru a-l imbunatati. Asa ca cat e Serkis si cat e animatori nu o sa stim niciodata...poate.
8/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu