miercuri, 3 februarie 2010

Nordwand {2008}

O poveste reusita despre lupta cu natura. Actiunea are loc prin anii '30, n-am retinut ce an exact dar reusita alpinistilor putea sa insemne o alianta intre Germania si Austria. Habar n-am cat de precisa istoric e actiunea de pe munte dar am citit ca nu prea e...dar asta pentru un spectator de pe planeta nu trebuie sa insemne prea mult. E doar un film, poate sa modifice putin adevarul pentru un plus de dramatism, chiar daca in general nu e recomandat.

O prietenie formata din doi alpinisti e esentiala pentru reusita. Asta stie toata lumea...cunoasterea unuia a celuilalt ii fac sa compenseze pentru lipsurile reciproce, devenind astfel o echipa puternica, unita. Ce a mai contat aici cinematografic? Cum e prinsa actiunea de pe munte, dozele de suspans si cat de realist pare. Toate sunt bune la capitolul asta, e si punctul forte al filmului...chiar daca treaba intre adversari nu a fost asa in realitate totul s-a respectat istoric...si aici ma refer la echipamentul lor. A fost interesant de vazut cum se urca un munte prin anii '30 stiind ca acum desi e mai greu, s-a cucerit si Himalaya de mai multe ori. Da, nu se compara pentru ca e vorba despre cat de abrupt e versantul unui munte...dar tehnologic fiecare unealta a avansat mult si salveaza acum mai multe vieti decat atunci.

Deci altceva...atunci, ce se face azi cu mai multa usurinta, era inzecit mai dificil deci si povestea e mai interesanta. Insa nu pot sa recomand la toata lumea filmul asta. Chiar si povestioara de dragoste e subtirica deci nici ca film romantic nu il pot recomanda. Il recomand celor pasionati de munte in general...si stiu ca sunt multi oameni de genul asta. Pasionatii de alipinism intra implicit in lista asta pentru ca mai vad si ei o bucatica de istorie...chiar daca nu reala din toate punctele de vedere.

7/10

2 comentarii:

  1. Mie mi-a placut filmul mult dar intr-adevar nu e de recomandat pentru toata lumea.

    E bazat pe fapte reale si din cate am citit eu chiar asa s-au intamplat lucrurile in realitate (inclusiv unirea celor 2 echipe). Avand in vedere ca e un film nemtesc ma indoiesc ca sunt prea multe inflorituri sau modificari chiar si pentru a-l face mai palpitant.

    Pe langa actiunea principala e interesant de vazut si cat de avida era lumea atunci de senzational si cum se facea gazetarie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Asta-i, unirea celor doua echipe a fost neconditionata, inca de la baza muntelui. Nu era ca in film cand echipa austriaca urmarea echipa germana la fiecare pas dar de la distanta.

    RăspundețiȘtergere