luni, 8 august 2011

Night of the Living Dead {1968}

Horror is just not my scene, man. Atmosfera ioc, frica poate cauza pe atunci, acum neam...
Eu credeam ca un horror adevarat e acela care pastreaza vie macar o panica, o frica minuscula, inradacinata in interiorul fiecarui om...sau poate mie pur si simplu nu mi-e frica de zombie ci chiar ii invit cu bratele deschise sa primeasca cate un ciocan din partea mea...nu stiu. Probabil asta e.
Si ca o poveste despre supravietuire e slabut pentru ca e plin de prosti, prosti care fac o sumedenie de greseli, greseli pe care numai americanii sunt in stare sa le bage in filme si cum numai Romero le gandeste. Imi bag picioru in gandirea lui de doi bani. Zici ca e un film facut de un student cu echipament profesionist...iar zombie aia prea erau inteligenti stiind sa puna mana pe manerele portierei de la masina, incercand sa le deschida the old fashion way. Sa laud filmul asta ca a fost ceva nou la vremea aia? Chiar nu s-au mai facut chestii cu zombie? Hmm...chiar nu stiu. Dar nici nu am de gand sa caut acum sa aflu...pare destul de plauzibil ca asta sa fi fost primul film de genul asta, din moment ce i-a facut renumele lui Romero si are o nota atat de mare pe imdb.
Acum sa-mi fie prezentat asa ceva in fata ochilor, as rade de nu mai pot. Acum, snobismul extrem si adoratia oarba asupra horrorului face lumea sa zica ca e un clasic al genului. Parti bune...trebuie sa existe parti bune in panarama asta...aw wait...am zis panarama, deci nu sunt chestii bune. Too late. Poate daca actorii jucau mai bine. Poate daca scriptul nu era asa de naiv si...american. Romero tre sa fi fost redneck ca de acolo isi trage inspiratia si personajele. Till next time...enjoy movies. Hmm...this might be my line :-?
7/10

3 comentarii:

  1. cand l-am vazut prima data nici eu nu am fost prea impresionat. ceea ce a schimbat filmul nu e ca a folosit zombie. efectiv a schimbat cum se fac filmele horror. pana atunci nu exista sa ai oameni umbland dezbracati pe ecran si mancand alti oameni (in mod grafic, fara ca si camera sa priveasca altundeva). pana atunci filmele de groaza, erau cam kitsch, aveau momente scary, dar erau mai mult orientate spre intreaga familie. asta a fost filmul acela dur, minimalist, fara decoruri complexe, filmat sa para realist decat estetic. film la care nu poti sa duci copii. inainte nu gaseai film in care un barbat isi ucide fetita, care a devenit un monstru care si-a omarat si mancat mama.
    plus ca protagonistii sunt o femeie si un negru, nu un macho caucazian.
    plus critica sociala.
    este un film slabut, inca mi se pare. dar daca vrei sa intelegi de ce e asa important, sa stii ca nu e doar snobism.

    e un documentar interesant despre romero, gasca si filmele lor

    http://www.youtube.com/watch?v=xLcbgz1oJJs&feature=player_embedded

    RăspundețiȘtergere
  2. Ceea ce e bun si foarte bun nu e definit prin primul. Nu l-a oprit nimeni sa aiba si simt estetic/fotografic. Poate asta facea diferenta dintre un film ca asta si unul bun spre foarte bun.
    Sunt sigur ca a facut multe chestii socante primul ca prin anii '60 lumea iesea din era fericita a americii si au trecut la chestii serioase. Dar el putea sa faca mult mai multe cu ce i-a fost dat si asta s-a vazut dupa, cand a putut sa faca ce vrea el, cu cati bani poate sa duca si tot nu a scos ceva cu substanta...
    A scos ceva sangeros, ceva dumb, ceva fara elementul "clasic".

    RăspundețiȘtergere