marți, 5 martie 2013

A Guide to Recognizing Your Saints {2006}

Filmuletul asta mic uitat de lume, care are totusi ceva nume sonore (Shia LeBeouf, Robert Downey Jr., Rosario Dawson, Dianne West, Channing Tatum si Chazz Palminteri), nu are puterea sa fie amintit mai des de oamenii care il vad pentru ca nu e genul de film. L-am mai vazut ba in 25th Hour, ba in Do the Right Thing, ambele ale lui Spike Lee. Am mai vazut genul asta de film si acolo e mult mai memorabil si de asta filmuletul asta nu are puterea sa iti atraga atentia prea mult pentru ca ii lipsesc plusurile...nu zic ca e plin de minusuri insa nu te tine mai nimic interesat de poveste.

Ce se intampla e simplu...personajul lui Shia sta intr-un cartier periculos impreuna cu mama si tatal sau. Pustiul are o viata grea pentru ca e foarte usor sa iei bataie in cartierul asta si foarte usor sa intri in belea cu oameni tampiti. Actiunea se intampla pe la finalul anilor '80 asa ca stim la ce ne uitam. Aparent acum e mult mai multa liniste prin acele cartiere...la fel ca si la noi se vorbeste din ce in ce mai putin de baietasii de cartier...aparent asta a fost moda anilor '90. E mai bine asa. Ei bine, noi vedem elementele din viata pustiului Dito (Dito Montiel este regizorul, scenaristul si autorul cartii dupa care s-a facut filmul) ce l-au facut sa se mute pentru o viata mai buna...am vazut relatia sa cu tatal sau care il obliga sa il iubeasca, neintelegandu-l pe pusti, vedem relatia lui Dito cu prietenii lui si cum acestia au influentat plecarea lui spre o zona mai insorita a tarii si vedem in general in ce a constat viata inainte de a pleca spre California.
Nu stiu daca simt numai eu asta dar omul a fost cam laș si egoist. Laș pentru ca a ajuns sa ii fie prea frica de locul unde a trait aproape 20 de ani din viata si egoist pentru ca a plecat fara ai lui...puteau toti sa se mute in California sau macar intr-o partea mai buna a orasului...sa nu mai aiba probleme si batai de cap. Una din bataile de cap a fost Antonio (Tatum), un model cam prost pentru Dito dar aparent unul pe care tatal lui Dito il aprecia...relatia lor nu e una simpla, e a naibii de complicata si orice actiune o complica si mai tare. Tatal lui Dito trebuia sa inteleaga motivul plecarii fiului, asa cum sunt ele si sa nu-l arunce din casa si sa uite de el...ma rog, lectii de viata. Un film ok, dar nu prea stralucit.
7/10

2 comentarii:

  1. un film usor care nu iese in evidenta cu mare lucru in afara de distributie (dupa cum spuneai si tu)...tot intr-un stil apropiat si uitat de lume ar mai fi "Brooklyn Rules"...poate arunci o privire peste el ;)...apropo fain blogul tau ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Il pun pe lista. Mersi.

    Apreciez mult :)

    RăspundețiȘtergere