duminică, 18 mai 2014

Der letzte Mann {1924}

The Last Laugh
Aveam asteptari diferite. Ma gandeam ca o sa fie o poveste profunda cu o morala sanatoasa la final, si a fost intr-un fel...dar cel care rade la urma rade singur fata de cei care au ras de el pana atunci si lucrul asta nu s-a intamplat.

In final, cand omul chinuit a ajuns cel ce rade la urma, nu mi se pare ca a inteles ceva din ce a primit...a fost ca un dar chior si fara sens. Pana la urma, de ce a fost asa de distrus cand si-a pierdut locul de munca, adica cel de portar la un hotel renumit din New York? Ce asteptari avea, era batran si incapabil sa isi duca treaba pana la capat...si-a facut-o cu mana lui. Da, si-a pierdut statutul social dar asta nu trebuia sa se intample daca iesea cu capul inainte si cu fruntea sus. Era un om respectat in cercul lui social, acela de oameni saraci la limita subzistentei...asta pentru ca ei credeau ca e un om important la locul lui de munca desi acolo era ultimul om...ca orice alt portar al vreunui hotel.
Darul de la final a fost o nota de optimism din partea autorului, asa cum s-a spus si in film. A fost ceva superficial ca sa nu ne para rau de cum a ajuns personajul principal. Dar in afara de asta a fost doar o frantura unde ne-a aratat ca a ramas acelasi om darnic si umil ca inainte, desi are bani. Per total, deci, consider ca personajul a fost caracterizat superficial si cu lipsuri, desi el era principalul subiect al filmului...iar bogatii din film, oamenii cu bani si putere au fost redati trecator...intr-un fel aratand ca prezenta lor are efecte minime si tot ce se intampla era oricum destinul si inevitabilul - desi "parea" ca e mana scenariului si a regizorului.
Ma asteptam la o poveste mai buna si ma asteptam ca destinul sa intoarca roata intr-un mod mai firesc si natural...nu o ruptura nefireasca si ireala, cum s-a spus. Cu toate astea, F.W. Murnau mi-a aratat cateva tehnici de filmare pe care nu le-am mai vazut facute la o asemenea calitate in anii '20. A fost un pionier in acest domeniu si s-a vazut. Am vazut chiar scene facute si in ziua de azi, cu echipament modern.
8.3/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu