miercuri, 25 iunie 2014

Blue Ruin {2013}

Atat de simplu si totusi atat de bun. Ce inseamna cand ai in fata un scenariu bun din care ai scos absolut orice ce nu era necesar...si ar fi putut sa fie multe. Sa ne arate prin flash-back-uri inutile toata povestea tatalui sau, sa ne arate copilaria personajului principal...sa ne introduca o droaie de personaje inutile care nu isi aveau locul in povestea din prezent...si asa mai departe. Ar fi fost, efectiv, o sumedenie de lucruri ce ar fi stricat din simpletea si frumusetea filmului...

Regizorul Jeremy Saulnier s-a inspirat din calmul fratilor Coen (care a fost mai mult decat evident in No Country for Old Men - filmul de care mi-am amintit cel mai des vizionandu-l pe acesta) in cea mai mare parte. Ai putea spune ca s-a inspirat si din Hitchcock putin...chiar si Kubrick...dar asta ar fi prea specific si ar fi valabil pentru intreaga cinematografie de la ei incoace, ei influentand irefutabil industria. Pot insa sa fiu sigur ca Saulnier a fost impresionat de stilul fratilor Coen si l-a copiat cu respect si tandrete.
Povestea e pe cat de simpla, pe atat de pur americana (cam la fel ca cea din No Country for Old Men). Avem un erou neasteptat in personajul lui Dwight...un tip aparent slab si banal, cam fraierul scolii, dar care a avut un necaz teribil in tinerete. De atunci si-a facut ca singur scop in viata razbunarea mortii parintilor lui. Chestia e ca nu s-a pregatit in vreun fel pentru ce avea sa faca...pur si simplu s-a retras din ochii lumii si nimeni nu mai stia de el. Dar chiar si asa...ce a urmat a fost intotdeuna de partea lui...ca si cand destinul dorea victoria de partea lui...desi nu stia adevarata poveste. Poveste care a descoperit-o mai spre sfarsitul drumul sau.
Oricum, filmul e frumos, violent si interesant. Nu e tocmai un subiect foarte de efect insa si-a facut treaba. Iar actorul din rolul principal...hmm...daca e sa ma iau dupa prestatia din filmul asta si dupa figura usor de recunoscut, pot sa zic ca are un viitor destul de bun. Filmul asta e o carte de vizita puternica pentru el.
8.5/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu