duminică, 22 iulie 2012

Kaze no tani no Naushika {1984}

Nausicaa of the Valley of the Wind
Din start nu m-a dat pe spate insa mi-a placut foarte mult din punct de vedere vizual. Ca orice productie sub semnatura lui Hayao Miyazaki, fiecare scena este umpluta de detalii bine puse la punct, bogate din punct de vedere al miscarii, al fluiditatii, al culorii.

Povestea, pe langa grandoarea ei, duce cu ea un mesaj important dar parca nu asa de actualitate. Ceea ce vreau sa spun e ca desi e intotdeauna important sa ai grija de natura si de ceea ce te inconjoara, cantitatea imensa de astfel de mesaje a ajuns sa satureze intreaga perceptie a omului asupra scopului sau in legatura cu acest capitol. Da, in 1985 era ceva nou mesajul asta...la americani incepand prin anii '90 sa fie consitenti de problema. Problema care la randul ei a fost constientizata nu de oameni ci de media si deci implicit oamenii politici care inevitabil au un interes. Acum s-au mai lasat trambitele care tipau sa avem grija de natura insa se tipa in legatura cu incalzirea globala si cum noi, oamenii, creaturi infime pe langa grandoarea si puterea planetei, facem toate stricaciunile. Aceasta, daca este cazul, e o viziune naiva si care ne da importanta noua-insine.
Mesajul filmului, ok. Merge. E timeless, dar e enervant. Insectele gigantice care doresc sa distruga tot (implicit pe oameni), sa readuca planeta la cum a fost o data e tipatul planetei ca totul nu e bine cum e acum si trebuie sa se revina la normal. Soldatul suprem sau omul ala gigantic nu e decat reprezentarea omului care distruge orice ganganie ce ii sta in drum si distruge si planeta...din nou, specific filmelor lui Hayao, nu stiu cine a fost si daca a fost personaj negativ. S-a vazut o lupta intre doua tabere dar ambele vroiau acelasi scop dar prin diferite mijloace. Stim doar ca trebuie sa tinem cu o tabara anume pentru ca in aceea se afla Printesa noastra, personajul principal, Nausicaa. Finalul e asteptat dar conteaza calatoria pana acolo.
A fost o animatie reusita, insa nu extraordinara...dar de vazut pentru ca e facuta de maestrul animeului japonez, Hayao Miyazaki.
8.4/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu