luni, 10 iunie 2013

The Place Beyond the Pines {2012}

A fost putin mai complex si mai dezvoltat decat ma asteptam. A ajuns sa aiba aproape trei povesti interconectate care se intind pe aproape 20 de ani. Acest lucru m-a luat prin surprindere cand un personaj important dispare aproape de jumatatea filmului. Nu ma asteptam sa fie atat de amplu...dar asta oricum nu e un lucru rau.

Prima poveste este despre patura de jos a societatii. Oamenii care muncesc de pe o zi pe alta sa traiasca si ajung sa faca si ceea ce nu e permis de lege si societate. In cazul de fata, Ryan Gosling, ajunge sa fie hot de banci pentru ca tocmai a descoperit ca e tata. Acest nou sentiment de responsabilitate fata de acel mic sufletel l-a impins spre acte nu tocmai nobile. Cu toate astea, nimic din filmul asta nu e doar alb si negru. Fiecare personaj are o adancime rar intalnita in filmele din ziua de azi...sunt complexe, reale, dificil de inteles si imprevizibile. Ceea ce se intampla pe parcurs este o surpriza, oricat am incerca sa o ghicim.

Rolul filmului nu e sa ne puna pe ghicit. Nu e film-mister. E o drama excelent construita despre cum trecutul o sa ne bantuiasca intotdeauna, mai ales cand stim ca am gresit. Chiar si daca e ceva facut recent si minor, nu la fel cu ce se intampla in acest film, ne reamintim de greseala pana putem sa o modificam, macar superficial, pentru linistea noastra interioara. A doua poveste urmareste viata unui politist care a avut contact cu primul personaj. Bradley Cooper face si el un rol foarte conflictual cu el insusi si ajunge la o oarecare liniste interioara.
Ultima poveste ii urmareste pe cei doi baieti ai personajelor de mai sus care continua ce au facut cei doi, aratand ca aschia nu sare departe de copac. Nelinistea lor este alimentata de trecutul tatilor si de neregulile constante din familiile destramate (cel putin din partea unuia dintre ei). Nu trebuie trecuta cu vederea aceasta poveste complexa despre tradare si razbunare, despre familie si bataliile ce le ducem pentru a o tine la suprafata.

8.2/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu