sâmbătă, 17 august 2013

Snatch. {2000}

Nu am sa ma satur niciodata de filmul asta. Niciodata. Nu numai ca are in el caracteristici si elemente care sunt nemuritoare dar totul e atat de bine legat si alert incat ti-e mai mare dragul sa revezi filmul asta. Acum, cred ca a fost a cincea data cand vad filmul asta...lejer a cincea.

De la personaje hilare si bine definite...de la Brick Top si pana la Mickey, cu accentul sau de tigan, de la Mullet (ala cu capul prin in geamul de la masina) si pana la caine zgomotos in mai multe feluri decat normal, toti sunt extraordinar de memorabili si esentiali in poveste...si in mod special pentru efectul comic. Cam toti sunt amuzanti, si aici il includ si pe Brick Top care ar fi nemesisul din film, the ultimate bad guy, care e atat de infricosator incat nu poti sa-l iei in serios...desi stii ca e in stare sa faca lucruri grave.
Comicul se aseamana cu cel din filmele cu prosti dar e scris mult mai bine pentru ca totul se leaga mai frumos, mai cu logica...daca e sa folosesc cuvantul asta intr-un film ca asta. Din pacate, Guy Ritchie s-a lasat de facut filme de genul asta si s-a dat pe comercial. Asta nu ma deranjeaza pentru ca stilul sau e mai interesant vizual decat multe alte stiluri care ajung comerciale...a adus un aer nou cu Sherlock Holmes-ul lui...sau al lui Robert Downey Jr., dar oricum, Guy Ritchie a ajuns un nume datorita acestui film, Snatch. si datorita lui Lock, Stock and Two Smokin' Barrels...primele sale doua filme serios de neserioase.
Am ras pe perioada intregului film la momentele comice ce se nasteau dar am observat ca acestea se amplificau cand auzeai si numele unor personaje...Bullet Tooth Tony, Boris the Blade, Brick Top, Franky "fuckin'" Four Fingers...chiar si Turkish, cu povestea numelui sau. Asta iti arata din nou ca personajele sunt periculoase, dar hilar de periculoase.
Filmul e cu siguranta una din comediile cele mai bune ale cinemaului, una la care razi si dupa 20 de ani...ca deja dupa 13 cu siguranta o faci. A reusit filmul asta sa aduca un aer nou filmelor cu gangsteri care devenisera un pic prea serioase datorita filmelor lui Scorsese. Si daca ar fi sa aleg intre natiile de gangsteri...am sa aleg intotdeauna britanicii, sunt mult mai distractivi. Aa, de mentionat inca un lucru...am vazut filmul asta undeva pe la 2 dimineata...si obosit cum eram, tot am reusit sa-l savurez in toata gloria sa.
Editarea e inca un mare atu al filmului si imediat o vezi cum iese din ecran datorita haosului controlat si efectelor sonore ce il acompaniaza. Editarea facuta la muchie de cutit, impreuna cu povestea bine inchegata si rapida, fac un film foarte alert, foarte rapid care e imposibil sa plictiseasca pe cineva. A fost o placere.
10/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu