duminică, 6 aprilie 2014

Nymphomaniac: Vol. I {2013}

L-am vazut si pe asta si urmeaza si vol. II acusi. Despre volumul intai nu pot sa spun decat ca nu e asa de profund pe cat ma asteptam. Nu e complex si nu e specific regizorului Lars von Trier. Probabil asta a dezamagit pe multi...

Da, se fac paralele frumoase intre sex si pescuit, intre sex si muzica (sau mai exact, muzica de la o orga bisericeasca, muzica lui Bach) dar problema e ca sunt prea superficiale, sunt prea accesibile, nu muncesti prea mult. De asta nu poti sa il compari cu nimic din ce a facut regizorul inainte. Da, poate face parte din trilogia Deprimarii (acesta impreuna cu Melancholia si Antichristul) dar am vazut in el mult prea multa comedie (ce-i drept cu gust amarui) cum a fost scena cu Mrs. H (jucata excelent de Uma Thurman).
Probabil si asta a fost alta buba a filmului, probabil asta a rupt din iluzie...prea multi actori cunoscuti. Shia LeBoeuf, Christian Slater, Uma Thurman...l-as pune si pe Stellan dar el a mai jucat in filme de-ale lui Trier. Da, poate nu par multi dar impactul rolurilor lor lasa o impresie si aia nu e tocmai grozava. Este un film prea accesibil pe cand filmele lui Trier nu ar trebui sa fie asa. Ar trebui sa fie socante la cel mai subtil mod posibil...ar trebui sa fie labirintice in sentimente dar cand aici iti justifica fiecare particica din personalitatea ei, fiecare poveste are o paralela catre ceva din natura, cand totul e explicat, misterul dispare si dispare si puterea imaginilor. Imagini care nu sunt atat de grozave...
Cu toate astea e un interesant studiu de caz si am sa urmaresc cu interes si atentie si partea a doua. Poate a doua parte e subtila si compenseaza.
Deci prima parte mi-a dat impresia, asa cum cred ca e normal, de prostie tinereasca si naivitate, umor si neseriozitate. Personajul principal poate fi descris usor ca un sociopat care face ceea ce face datorita relatiei ei cu mama, o creatura inexistenta si rece ce a condus propriul copil la acest comportament deviant. A fost totusi curios ca la ce comportament are te asteptai la o persoana cu inteligenta medie dar discutia cu barbatul ce o salveaza de pe strada arata ca totusi stie sa gandeasca si ar putea sa-si gaseasca singura sursa...dar da, poate doar vrea sa-i povesteasca omului cine e.
7.7/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu