duminică, 6 iulie 2014

Noah {2014}

Pe de o parte inteleg frustrarea si racnetul oamenilor cand vine vorba de acest film...pe alta parte nu o inteleg. Eu, ca un iubitor neconditionat (aproape - ca altfel ar insemna ca imi plac toate prostiile ce doresc sa fie numite filme) de cinema nu o vad decat ca o reinterpretare a povestii pur ficitionale ce il are ca personaj principal pe Noe...un personaj iarasi fictiv si biblic.

Pe de alta parte frustarea celor care denigreaza acest film este fondata si pentru ca filmul nu are in el nici macar o patrime din ce ma asteptam sa fie un festin vizual cinematografic. A fost o dezamagire, pentru un mine, un fan al regizorul Darren Aronofsky...a fost prea epic si chiar inutil de epic. Am inteles rostul personajelor "the watchers", acei ingeri cazuti care au ajuns asa pentru ca nu puteau face fata conditiilor vitrege de pe pamant...comparativ cu cele din Rai...am inteles rostul lor. Am inteles si rostul personajelor negative...oamenii rai...care au starnit acea lupta epica de pe la mijlocul filmului desi nu are treaba cu versiunea din biblie...isi aveau locul in aceasta viziune fantastica a lui Darren Aronofsky.
Pana la urma noi trebuie sa servim un astfel de film ca pe un platou. Il mancam asa cum e si apoi spunem daca ne place sau nu. Mie mi-a placut dar nu am fost incantat de el. A avut elemente facute calumea...cum ar fi imaginea sau chiar efectele speciale (care au completat viziual povestea) dar si elemente facute stangaci si nedefinite...cum ar fi intreg scenariul. Desi in sinea lui pare ca are sens...unele parti puteau fi cizelate si lucrate mai mult. Cum a fost intreaga parte cu oamenii rai...intreaga parte cu industria (si daca era cu adevarat necesara) de acum mii de ani si chiar partea cu "watchers". Povestea lor a fost spusa dar prea succint, lasandu-ne sa o completam dupa imaginatia fiecaruia.
Cat despre partea religioasa...o vad inexistenta. Pana la urma scopul lui Noe a fost sa duca la bun sfarsit planul "creatorului" dar noi nu vedem decat planul sau cum e dus la bun sfarsit...pentru ca el e cel care a vazut raul din oameni si a luat o masura impotriva lor din propria initiativa. Acest "creator" nu isi face simtita prezenta decat prin ceva magie si fantastic si bineinteles, existenta "ingerilor cazuti". Si da, foarte draguta paralela cu crearea lumii in 7 zile...pacat ca cel care a scris-o a luat-o literalmente, nu asa cum e prezentata, convenabil, in film si in alte interpretari biblice moderne.
Noah a fost o oarecare dezamagire...ca sa nu mai zic nimic de compozitorul Clint Mansell, care inca nu reusise sa ma dezamageasca pana la filmul asta. Foarte inexistenta coloana sonora...foarte slaba, calitativ. Noah a fost un proiect de drag al lui Aronofsky...un proiect pe care voia sa-l faca inainte de "The Fountain" dar nu primise fondurile pentru asa ceva...
Acum ca l-a facut a avut reviewuri mixte si in general o parere "meh" a publicului ce s-a dus sa-l vada. Sper doar sa revina la proiecte sanatoase si nu atat de sensibile...sensibile si care nu stie cum sa le abordeze incat sa conteze.
7/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu