sâmbătă, 19 iulie 2014

Pickpocket {1959}

Cu ochii atintiti pe tinta lui, el ataca...incet si cu grija, cu precautie si cu inteligenta. Pana la urma de asta privim povestea acestui hot, in mod special...pentru ca nu e ultimul prost care s-a gandit sa incerce sa fure o data si sa fie prins, ci e hotul care cu meticulozitate, pricepere si pregatire ia in vizor fiecare tinta a lui pana cand, inevitabil, isi gaseste nasul...

Povestea lui Robert Bresson e la fel de detaliata ca filmul Un condamne a mort... unde regizorul ne arata cum se evadeaza dintr-o inchisoare, pas cu pas...un film deosebit. Si acesta e un film deosebit insa nu la ca fel de mult impact...si parca mai mult spatiu mort. Da, a trebuit insa sa fie si romantic, din pacate. Acest lucru mi s-a parut un fir narativ in plus...bagat putin fortat. Poate a fost totusi o paralela fortata pe care eu nu am interpretat-o cum trebuie. Ceva in sensul ca el fura pentru iubirea lui, nu pentru el. Lucru ce o denota locul unde locuieste (unde nici nu are o clanta la usa, ca sa nu mai vorbim de broasca cu cheie...camera lui ramane deschisa dupa ce pleaca) si costumul vechi cu doua masuri mai mare.
Bine, poate fura pentru iubirea lui...dar initial fura pentru mama lui, cea pe care o vedem intr-o scena pe la mijlocul filmului. Aa, si ca tot vorbim de mijloc...filmul asta nu are decat 76 de minute...destul de scurtuț, avand in vedere ca se putea dezvolta subiectul si mai mult. Mai ales la capitolul cu "alianta" dintre hot si politisti. Si apoi ce rost a avut prietenul lui? Nu cred ca a adus vreodata ceva valabil in scene...inutil. Si faptul ca era singur aducea un plus caracterizarii lui.
Astea fiind spuse, recomand filmul fanilor lui Bresson, fani care ar fi trebuit sa-l vada deja...deci e inutil ce zic eu aici...si il mai recomand fanilor doritori de un film cu suspans (adaptat vremurilor respective) unde se prezinta in detaliu viata unui hot de buzunare.
8.2/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu