joi, 1 decembrie 2011

The Color Purple {1985}

Un exemplu de film cat se poate de bun la cum poate un asemenea produs sa primeasca atat de multe nominalizari la Oscar (unsprezece la numar, 11) si sa nu primeaca nici unul din ele. Ii lipseste acel ceva care nu are nume si i-a lipsit si cat timp l-am vizionat eu...cele 2 ore si jumatate s-au transformat insa intr-o zi pentru ca pur si simplu nu avea magnetismul de a ma tine concentrat pe povestea lui...
Problema e ca povestea nu a fost una atat de interesanta. O viata ce se intinde pe o durata de 30 de ani intr-un film de 2 ore jumate nu poate fi o viata prea interesanta. De fapt, genul asta de filme in care actiunea se intinde pe mai multi ani nu arata decat realitatea in cazul oamenilor normali...daca s-ar face un film despre viata noastra de cele mai multe ori ar fi o ecranizare in care unele scene se repeta de mai multe ori, la fel cum s-a vazut si aici, in alte perioade si cu personajele usor imbatranite de fiecare data. Nu m-a uimit cam nimic din acest film...poate imaginea in unele scene si nu stiu de ce, dar i-am acordat putin mai multa atentie lui Oprah Winfrey ca na, a primit si ea o nominalizare si doar nu e actrita, e o prezentatoare de talk-show care a ajuns sa fie cea mai bogata femeie de culoare din S.U.A.. Eram curios si intr-adevar, a jucat calumea, foarte puternic si pentru asta si mai multe realizari in cinema (ca producatoare) a primit si un Oscar pentru intreaga cariera.
Steven Spielberg a fost regizorul si aici a exersat pentru Lista lui...a capturat multe din viata inceputului secolului 20 din America pentru oamenii de culoare si m-a uimit putin lipsa temei rasismului ci doar concentrarea pe viata lor si cum aceasta e la fel cu cea a oamenilor albi din america. Nu s-a vazut vreo diferenta in majoritatea timpului. Nu stiu daca asta s-a dorit sau nu s-a vrut atinsa tema rasismului.
Acest film a influentat intr-un fel sau altul si un film recent vizionat...The Help. S-a vazut insa ca The Help dezbate o tema mai sensibila decat cea din The Color Purple...asadar, nu e cine stie ce film, e cam subtiat si lung insa personajele sunt creionate suficient incat sa fie tridimensionale, insa se putea si mai bine...in special personajul lui Whoopi.
7.3/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu