duminică, 8 aprilie 2012

Shame {2011}

Luam un actor ca Michael Fassbender, un tip de care stim ca are talent cu carul pentru ca
ni l-a aratat in Inglourious Basterds, in Hunger, unde e aproape de nerecunoscut si unde lucreaza cu acelasi regizor ca aici si in mai noul A Dangerous Method. Mai sunt si alte cateva titluri mai comerciale dar pe alea le stiti deja si nu sunt tocmai roluri unde trebuie sa te straduiesti prea mult cu talentul.
Filmul acesta nu are legatura cu Skammen-ul lui Ingmar Bergman desi trateaza acelasi subiect intr-o lumina moderna desi atunci cand ne referim la sentimentele si trairile interioare ale unui personaj zbuciumat nu stiu daca e vorba vreodata de ceva modern pentru ca sentimentele nu evolueaza o data cu tehnologia. In plus trairile lui au radacini indepartate in timp, radacini despre care primim doar cateva indicii cand apare si sora lui in imagine. Vedem ca cei doi o relatie unde unul se bazeaza mai mult pe celalalt...iar cel din urma simte ca din aceasta cauza este tinut in loc, deprimat si incoltit. Cel din urma este personajul nostru principal, Brandon, jucat fara menajamente de Fassbender, care isi arata toate dotarile de dragul artei si de dragul de a arata fata personajului sau.
Rusinea lui este alimentata de lipsa increderii de sine si incearca sa compenseze pentru absenta acesteia culcandu-se cu prostituate pentru ca e singura legatura mai intima pe care poate sa o traiasca fara sa implice sentimentele in joc. De aceea ii este imposibil sa inceapa o relatie cand vine vorba de colega lui de la job. Si parca de fiecare data sora lui este in mintea lui tipand dupa el, incercand sa-l tina langa ea. Este presat de amintirile neplacute pe care le-a avut cu sora lui si pe care le retraieste in final.
Steve McQueen e un regizor excelent, unul care isi permite sa faca filme serioase fara sa compromita in fata producatorilor. Cu scenarii de fiecare data puternice despre conditia umana unde emotiile ofera drama si nu situatiile neasteptate, ne putem astepta astfel de la Steve, omul care a transformat New York-ul de aici intr-o versiune extrem de britanica datorita vremii care a fost de partea lui, la filme foarte bune, deloc superficiale.
8.3/10

Un comentariu: