luni, 9 februarie 2009

Hunger {2008}

E cu siguranta ceva interesant, insa nu neaparat nou. Nou poate prin felul regizorului Steve McQueen (da, il cheama la fel ca pe starul american) de a relata povestea.
Scenariul e subtire prin continut insa puternic prin ce este pus pe ecran. Scenariul ii apartine tot regizorului asa ca e cea mai buna persoana pentru a relata povestea dureroasa si crancen de realista.
E cat se poate de evident ca regizorul a fost influentat de mai marii regizorului al cinemaului trecut sau recent...in special Kubrick, el fiind de obicei cel care spune mai multe prin imagini decat prin cuvinte si la fel face si Steve McQueen. Secvente intregi in care nu se spune un cuvant insa se simte durerea si disperarea personajelor.

Ca vizionarea filmului sa fie mai usoara recomand si vizionarea filmului Bloody Sunday care se focalizeaza pe aceeasi perioada critica din Marea Britanie, o perioada intr-adevar trista si haotica pentru intreaga Irlanda de Nord. Atentie mare...ambele trebuie vazute cu o traducere decenta...desi e engleza, dialectul irlandez face urmarirea dialogurilor uneori dificila...dar cum am zis mai devreme, noroc ca acesta nu are scenariul prea gros cand vine vorba de replici si noi nu avem decat sa vedem si sa constientizam durerea si dezumanizarea.

Memorabile sunt cam toate scenele...de la secvente cand puscariasii isi mazgalesc peretii cu fecale, la creearea canalelor speciale din dreptul usii pentru ca urina sa iasa pe culoarul principal (poza sus)...de la o scena incredibila in care unul din prizonieri (aparent cel mai important) vorbeste cu preotul despre inceperea unei greve a foamei, scena ce tine nu mai mult de 17 minute in continuu si cica ar fi un record (la scena asta e mare nevoie de o traducere)...la scene de batai brutale si comportament nemilos si inuman din partea gardienilor.
E un film care marcheaza...dar nu stiu daca era cu adevarat necesar. E usor exagerat cateodata, adica peste limita a ce ii permite povestea si ideea...sau imi face mie impresia.

7.5/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu