joi, 12 februarie 2009

The Verdict {1982}

Bai cititorilor...deci asta e un film bunicel, unul printre alte mii la fel de bunicele insa este o chestie in filmul asta care face filmul sa iasa in evidenta...ce am sa zic e foarte previzibil si e din start singura chestie de care te agati ca sa nu te plictisesti la filmul asta si asta e prestatia lui Paul Newman. E una foarte sincera din care simti tristetea, batranetea si frustrarea personajului pe intreg sistemul legislativ...chiar si o dezamagire pe intreaga viata.

Paul Newman a reusit sa faca un rol atat de bun din cauza profunzimii si complexitatii personajului sau, un avocat ratat care doreste sa aiba un ultim caz pe care il termina cu succes. Cazul prezinta un grad mare de pericol pentru reputatia catorva doctori foarte cunoscuti dintr-un spital important al orasului Massachusetts. Vor sa scape usor printr-o intelegere...insa perseverenta si poate o doza mica de curaj nebun a avocatului face din el un om care vrea sa-si curete numele de orice neregula din trecut, oricat de mica...vrea sa devina un om umil, vrea sa-si schimbe viata, salvand o alta si stricand reputatia unui om care a gresit. Din pacate in drumul spre mantuire intalneste multi oameni care doresc ca el sa nu reuseasca...si se folosesc chiar de lege, cautand cele mai ambigue, cele mai interpretative (?) legi...insa e vorba de a face dreptate umana, nu prin legi idioate...ca de multe ori, din cauza lor, castiga cel care a facut un rau, cel care a gresit...

Regizorul acestui film e mare Sidney Lumet care a regizat multe filme grozave, dar cred ca cel care merita mentionat in acest caz e chiar 12 Angry Men...un film mai puternic decat acesta, cu doze mult mai mari de tensiune si suspans. Acesta e mult mai calm, calculat, luat logic si pas cu pas...se studiaza in amanunt felul cum se face un caz si cum se rezolva.

Merita vazut pentru Paul Newman si pentru film in sine, chiar daca nu poate sa fie pe gustul tuturor si pentru ceva momente de court-room drama, in special in final.

8/10

P.S. Cine e actorul dintre cei doi oameni din dreapta imaginii? :))

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu