luni, 9 februarie 2009

Akira {1988}

Unul din greii anime-ului. Si e peste limite de exagerat...Eu cred ca e intentionat in felul asta si numai o persoana care nu intelege filmul ar putea sa ma contrazica. Insa trebuie sa recunosc ca si pentru mine unele faze mi se par voit de neinteles. Cum ar fi faptul ca Kaneda se crede mai puternic decat un zeu, vazand totusi ca astalalt, Tetsuo, e in stare sa distruga cladiri pana raman numai pietricele...ei, chestii de genu asta nu le inteleg.
Dar vorbind despre poveste...greu de descris, greu de povestit, greu de explicat. Actiune se petrece intr-un Tokyo al anului 2019, la 31 de ani dupa al Treilea Razboi Mondial ce s-a terminat in 1988 cu o frumusete de bomba atomica in mijlocul vechiului Tokyo - cel nou se numeste Neo Tokyo.

In mare e vorba despre cum fiecare dintre noi are puterea lui Dumnezeu (aceea de a crea) insa nu toti suntem pregatiti sa avem responsabilitatea asta. Pana la urma replica din Spider-Man si nu numai e foarte eficienta si on-topic: With great power comes great responsibility. E despre evolutia omului, un pas dus dincolo de telecinetic...de fapt ce un pas? E efectiv puterea lui Dumnezeu...pana si puterea de crea universul este mentionata la final.
Animatia e dusa la extrem din orice punct de vedere: violenta, grandoare, scala, detalii. E foarte fluida, e lucrata mult timp si de oameni cu talent...insa daca stai si te gandesti, oarecum intelegi de ce povestea e atat de ambigua cateodata si chiar greu de urmarit. E un subiect foarte dificil chiar si de discutat, ca sa nu mai zic "de pus in film" insa se reuseste decent combinarea celor doua, cu accentul pus mai mult pe animatie, evident.
Cu un buget de 10 milioane dolari a batut recordul pentru cea mai scumpa japanime si nu cred ca fost batuta inca. De urmarit!

8.25/10

Later edit:
Da, deja uitasem ca am mai vazut un film azi, tot animatie, de toata jena. The Tale of Despereaux {2009}. O porcarie la care un copil mic s-ar speria si nu ar intelege la ce se uita. Calitatea animatiei nu pot sa o laud cu toate ca altii au facut-o, pe nedrept, as aduga. Nu numai ca s-au facut mai bune, la capitolul animatie, dar asta desi incearca sa fie ceva deosebit nu reuseste. Atmosfera e mult prea intunecata pentru un film pentru copii, personajele sunt schitate superficial insa stii care sunt cele bune si cele rele. Filmul e presarat cu tot felu de replici moralizatoare de toata jena si asta nu face decat sa scada calitatea intregului film din cauza ca se cunoaste ca sunt fortate in context. O "borcarie".

5.5/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu