miercuri, 17 octombrie 2012

Great Expectations {1946}

Nu eram teribil de nerabdator sa vad filmul asta, astfel l-as fi vazut acum mult timp. Pe de o parte m-a dezamagit povestea pe care am vazut-o prima data in porcaria cu acelasi nume din 1998. Poate din cauza acelui film acest film nu m-a interesat deloc. Poate e un cuvant puternic pentru ca nici aici nu m-a convins povestea in totalitate desi mi-a placut punerea in cadru mult mai mult.

Nu cred ca mai are sens sa spun despre ce e vorba...daca nu ati vazut filmul poate ati citit cartea lui Charles Dickens...poate, zise ironic cu gandul ca majoritatea nu au citit cartea, desi spera ca se inseala. In fine, e vorba in film/carte despre acest mic baiat, Pip care este racolat (suna urat, nu? mda, ramane) de o batrana nebuna ca sa se joace cu fiica ei adoptata. In mare tot face parte dintr-un mare plan ce porneste atunci cand baiatul hraneste un condamnat la inchisoare ce reuseste sa evadeze pentru o perioada scurta. Din acel moment viata lui se schimba si mari sunt asteptarile de la el.
La un moment dat se trezeste cu o mostenire sau mai degraba nu mostenire, pentru ca acest misterios ajutor al sau nu a decedat inca, se trezeste cu o alocatie deloc neglijabila si cu o destinatie spre Londra pentru a locui permament. Iarasi viata lui se schimba si se schimba si el...insa datorita faptului ca in fond e un om bun si simplu, el vede schimbarile din el (ca atunci cand se numeste snob, ceea ce a devenit datorita stilului de viata destul de extravagant) si reuseste sa se corecteze. Redevine pasionat pentru iubirea din copilarie, iubire ce a fost construita pe dispretul ei pentru el, insa ea e rece si distanta datorita felului in care a fost crescuta de batrana nebuna - si ea are un motiv pentru asemenea conduita, nu e numita nebuna degeaba.
In fine, realizarea a fost excelenta pentru 1946, editarea mi-a sarit in ochi de cateva ori, muzica a fost foarte bine facuta iar actingul autentic si deloc teatral sau exagerat. E un film ce a ramas clasic tocmai pentru ca poate sa vorbeasca cu orice generatie ce a fost si ce o sa vina. O poveste complexa care are cateva twisturi bune insa nu socante. E de vazut.
9/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu