duminică, 28 octombrie 2012

Un heureux événement {2011}

A Happy Event

Un film surprinzator de ancorat in real si in "foarte posibil". A fost o calatorie intima in viata unui cuplu care intampina nu romanticul plin de clisee ci insasi viata. Si acesta viata sta la baza necazurilor lor si posibila si eventuala despartire. E trist dar din cauza ca personajul feminin care este si naratorul acestei calatorii este o studenta ce isi da doctoratul in filosofie putem vedea totul invaluit intr-un strat gros de profunzime intelectuala, acompaniat de explicatii verbale si vizuale la toate nelinistele emotionale pe care le traieste cuplul care in mod normal - si asa cum ne-a invatat hollywoodului si nu numai - trebuia sa fie in al noualea cer datorita "fericitului eveniment".

In alta ordine de idei mi s-a parut o nedreptate nota micuta de pe imdb care ascunde probabil multe suflete barbatesti care nu pot (pe buna dreptate) intelege conceptul de nastere si nici schimbarile irationale de comportament ale acestei pre si post-mamici. Da, e un roller-coaster de emotie, e un mister care oricum e in continua schimbare chiar daca naste sau nu. Femeia e schimbatoare ca vremea, asa cum se zice. Dar nu asta conteaza. Conteaza calatoria si ce invatam din ea. Conteaza mai intai sa o traim pe pielea noastra, lucru ce o sa se intample eventual fiecaruia la un moment dat in viata.
Mi-a placut foarte mult actingul, excelent dus la capat de Louise Bourgoin si Pio Marmai, cei doi protagonisti vizati si priviti in amanunt. Mi-a placut povestea si in special scenariu care, cum am zis mai sus, este plin de detalii filosofice, profunde, ceea ce face filmul unul nu superficial si trecator ci un clasic al genului. Pentur ca sa fim seriosi, cate filme exista unde se dezbate tema sarcinii si a unei relatii afectate de aceasta la un asemenea nivel de detalii? Bine, cand zic asta nu ma refer ca vedeti o nastere filmata, nu...nu e necesar asa ceva. Ceea ce vreau sa zic este ca de ar exista si intr-adevar, Knocked Up poate fi un exemplu...nu e nici pe departe asa de serios si asa de bine facut din cam toate aspectele.
In cele din urma conteaza sa ramana in memorie si sa luam ceva din el pentru ca nu s-a vrut decat o lectie de viata pe care noi alegem sau nu sa o intelegem cat de cat...cine stie, poate ajuta.
8.5/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu