joi, 16 mai 2013

Night of the Demon {1957}

Sperioasa mai era lumea pe vremea aia. Cred si eu, pentru ei era ceva nou. Acum se incearca acelasi lucru cu alte chestii, hai sa speriem lumea cu ceva cat mai socant si neasteptat, gen Paranormal Activity. Atunci erau oameni in masti destul de neconvingatoare, acompaniati de sunete ciudate si muzica spooky.

Si bineinteles tot jump-scare-ul era la moda, ca si acum. Ce-i drept, functioneaza de minune intr-un public numeros, insa nu e la fel de eficient daca te uiti singur...chiar si noapte, cu sunetul spre maxim. Acum nu ne mai speria asta nu pentru ca nu ar fi eficient, ca doar nu am evoluat asa de mult in 50 de ani. Nu ne mai speria pentru ca nu sunt convingatoare pentru noi, se vede ca sunt efecte ieftine (relativ cu ce e in ziua de azi), se vede ca e un om intr-un costum sau o papusa trasa de sfori. Se vede ca era nevoie de putin sa sperii lumea si asta nu mai functioneaza acum. Daca vrei, te speria si asta bine-mersi, dar trebuie sa uiti toate filmele horror pe care le-ai vazut.
Mi-a placut abordarea totusi. Omul de stiinta in lupta cu paranormalul - pe placul meu si nu e singurul exemplu. Era mai bine daca nu era atat de antipatic doctorul in psihologie, nu atat de arogant si atotstiutor. Inteleg ca ai stiinta de partea ta, inteleg ca esti condus de logica si ratiune, dar incearca sa intelegi logica si ratiunea din partea fanaticilor, apoi ai sa intelegi cum functioneaza treaba - el tocmai asta cica era pregatit sa spuna lumii la simposion, a cam dat-o in bara cu practicul. Insa nu, el era intotdeauna cu "asta e fals, asta e minciuna, asta e facatorie, inchipuire, etc."...i-a pus pe oamenii de stiinta si iubitorii de logica si ratiune intr-o lumina proasta...i-a facut infumurati si aroganti...astfel personajul a devenit incredibil si s-a dus la vale cam tot.
Monstrul a fost deliciul filmului. A aparut in doua scene din film, la inceput si la final. L-am asteptat cu sufletul la gura, fix cum l-ar fi asteptat un spectator in 1957. Imaginea lui s-a intiparit imediat. Este cum  am zis un efect acum ieftin dar chiar si asa, atmosfera si sunetele completeaza bine "caracterizarea" demonului.
7/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu