marți, 11 noiembrie 2008

Quantum of Solace {2008}


Vazut la cinema (singurul loc unde il recomand a fi vizionat), deci fara screenuri...am sa va servesc insa cu un poster ce in sine nu zice prea mult. Doar ca cei doi au trecut printro incercare grea de regasire a lor prin indeplinirea unei razbunari. Da...nici chiar asa de profund...de fapt, cam tot filmul NU e unul profund, dar cine a zis ca un 007 trebuie sa fie profund? El impusca in stanga si in dreapta, arunca in aer orice ramane in urma lui, saruta fiecare frumusete pe care o intalneste, le vrajeste pe restu si bea alcool fin in cocktailuri interesante...cam despre asta e James Bond, simbolul lui e puterea intr-un om sarmant si extrem de sigur pe sine. Problema insa cu acest sequal e ca nu prea are poveste si daca are (sa zicem ca are) e un pic confuza...la sfarsit nu prea stii pentru ce au avut loc acele explozii si impuscaturi despre care vorbeam mai sus.
Cred ca a fost o poveste despre cum un ecologist, atunci cand lumea vede in el viitorul, nu e neaparat si un tip cuminte, cumsecade, ci chiar un villan. Un villan ce nu prea e deosebit, asa cum au fost cei din trecut, din celelalte filme, cei care iti ramaneau in minte, dar cred ca asta e din cauza actorului. Mathieu Almaric, cu toate ca e un actor foarte bun, asa cum am vazut in The Diving Bell and the Butterfly nu a reusit aici sa faca un villan a la 007, mai memorabil prin lookul sau stilul sau. De fapt, cred a si fost limitat de personajul din scenariu. Adica, nu prea a avut ocazii unde sa fie bad in adevaratul sens al cuvantului. E mai mult, asa, un villan plauzibil si in viata reala, dar care sa speram ca nu e. Acest villan ce face? Pai cumpara teren pentru petrol, dar mai apoi ne dam seama ca el inlatura toata apa ce sta la indemana locuitorilor acelei zone (Bolivia, daca imi amintesc bine) - da, caracteristic unui villan, foarte adevarat. Mi-a placut in mod special si scena cand o domnisoara de la MI6 este acoperita in petrol (the black gold), un memento catre acel film James Bond (Goldfinger) unde o tipa (Jill Masterson jucata de Shirley Eaton) este ucisa fiind acoperita in totalitate cu aur - the same happens here in Quantum, un fel de Oilfinger.
Ar mai fi de zis, foarte important, ca acest film nu seamana cu restul, adica sa fie un film despre spionaj (de unde si absenta gadgeturilor arhi-prezente), sinonim cu Bond, James Bond...e un film mai mult despre continuarea unui scop inceput off-screen (mai exact, un sequal direct), cum am zis intr-un fel mai sus, impacarea lui Bond cu el insusi iar acompaniat de Camille (jucata bine de Olga Kurylenko), amandoi au cam acelasi scop (aceasta doreste uciderea omului ce i-a violat si omorat mama si sora).
Apoi, la final, am stat si am contemplat ce inseamna Quantum of Solace...da, Quantum este organizatia ce se regaseste in film, dar de fapt Quantum of Solace e o chestie strans legata de perosnajul principal in sensul ca inseamna: "a precise figure defining the comfort/humanity/fellow feeling required between any pair of people for love to survive. If the Quantum of Solace is 0, then love is dead." - nevoie de finalitate in relatia sa cu Vesper, ce a murit in Casino Royale.
In final, acest film este plin de actiune super tare, cu cascadorii dementiale...film facut pentru chestiile astea, mai putin, insa, pentru poveste si dezvoltarea personajelor. E cu siguranta un film "de vazut", insa nu de memorat.
8/10.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu