marți, 26 octombrie 2010

Written on the Wind {1956}

Telenovelistic, excesiv de teatral, interesant doar pentru fanii dramelor romantice siropoase in care personajele sunt schitate superficial.

Povestea e simpla. O tipa inteligenta si puternica, jucata de Lauren Bacall, este cucerita de un bogatas "gura-mare" in ciuda faptului ca cel mai bun prieten al acestuia deja o place prea mult...acesta din urma este tras de maneca de catre sora bogatasului. Naturalmente, drama iese atunci cand bogatasul isi arata adevarata sa slabiciune...alcoolul. Pff...o prostioara de film in care am cautat constant ceva bun. Actingul a fost, asa cum ma asteptam, la nivelul anilor respectivi, exagerat si standard pentru vremea aia. Nici personajele nu au iesit din tiparele obisnuite ale deceniului in care se intampla actiunea. Femeile o data casatorite erau scutite in a avea orice putere asupra barbatului...numai femeie de casa nu erau, dat fiind ca aveau deja servitori.

Prietenia celor trei...cel din poza, sotul celei din poza si sora celui din urma nu a contat desi se cunoasteau de mici. Au fost prieteni ani de-a randul si acum nu ramane decat sa se injunghie unul pe altul pe la spate. Nu, asta e un exemplu cum poti sa iei o poveste in care arati diferitele straturi ale naturii umane si cum acestea cateodata se intretaie si sa o distrugi cu acting prost si un scenariu hollywoodian usor. Ah...el o iubeste pe ea, ea a fost cucerita de un distrus, el nu il pacaleste pe celalalt pentru ca sunt buni prieteni, si sora bagareata nu avea alta treaba decat sa si-o traga cu tot orasu. Zic ca a fost o pierdere de timp care a avut vreo doua momente de dramatism autentic desi filmul nu are puterea sa ramana doar in alea...si la final au bagat si scena inutila din tribunal in care se jucau atat cu sentimentele personajului cat si ale spectatorului...ieftin.

Nu mi-a placut niciodata Bacall iar aici au refuzat sa-i ofere un rol cu semnificatie. Avea potential mai ales ca la inceput era prezentata ca o doamna puternica si libera care a fost insa pusa in lesa mult prea usor...relevand inca o data cat de superficiale sunt unele femei cand sunt in fata banilor si a traiului somptuos. Eh, asa fuse vremurile prin America anilor '50. Vremurile s-au dus, filmul s-a invechit... 

6.8/10

Un comentariu:

  1. de acord ca nu este unul din cele mai bune roluri ale lui bacall dar nu cred ca tema filmului este una invechita. pana la urma a tot fost folosita prin filme de-a lungul anilor, si nu doar in cinemaul american

    RăspundețiȘtergere