sâmbătă, 22 octombrie 2011

12 Angry Men {1997}

Toata lumea stie povestea din 12 Angry Men. Cinefili, oameni care vor sa vada un film bun, elevi care primesc recomandarea de la profesori si asa mai departe. Toata lumea o stie...dar toata lumea asta o stie, si sper asta, dintr-o singura sursa...si anume aia din 1957 pentru ca eu altceva nu as putea sa recomand.
Nu as putea sa recomand filmul asta desi joaca Jack Lemmon sau George C. Scott ori Armin Mueller-Stahl sau mai stiu eu ce actor...nu as putea sa recomand filmul asta dintr-un motiv cat se poate de simplu. Urasc remakeurile. Mi se par cea mai joasa forma de creatie a unui film, cea mai lenesa, cea mai neinspirata. Nu ii vad rostul...decat poate introducerea unor actori calumea sa mai apara pe ceva "nou" la tv...pentru ca da, filmul asta s-a vazut numai la TV, nu la cinema. In fond, nici nu mi s-a parut la fel de dramatic ca originalul deci regia nu a fost in nici un caz la fel de bine pusa la punct desi regizorul asta tanar a avut de unde sa se inspire, cadru cu cadru. Si "tanar" nici nu e macar adevarat...William Friedkin a regizat The Exorcist si The French Connection, primul cu mult mai bun decat al doilea. Dar a fost un regizor ce a primit un Oscar pentru cel de-al doilea film...si sa faci un remake dupa un film mai mare decat filmele tale combinate...proasta inspiratie.
Asa ca l-am vazut pe asta doar ca sa ma lamuresc la o chestie. Am mai vazut remakeuri la 12 Angry Men...asta e unul din cele bune, sau macar unul din cele care aduc lauda originalului. Celelalte sunt niste glume proaste. Dar nu conteaza...conteaza ca recomand intotdeauna originalul.
7/10

2 comentarii:

  1. Uitate la 12 de Mihalkov ( http://www.imdb.com/title/tt0488478 )

    RăspundețiȘtergere
  2. Vazut. El e inca un exemplu de remake ok...
    Da, atunci ziceam ca nu imi displace ideea, dar filmul asta m-a facut sa-mi schimb parerea.

    http://lifeism0n0.blogspot.com/2010/04/12-2007.html

    RăspundețiȘtergere