duminică, 23 octombrie 2011

Drive {2011}

Unul din filmele anului 2011. De obicei, in trecut, genul asta de film e ala care e plin de impuscaturi si sexy time...exact cum descrie la un moment dat unul din personaje ce fel de filme facea. Filmele alea de categoria B in care nimeni nu s-a gandit vreodata sa faca un personaj mai complex, o replica mai desteapta sau o poveste mai interesanta. Toate au fost facute sa umple locuri in sala ca doar prostii merg si dau banii pe prostii...si faceau bani. Pentru ca faceau multe si erau ieftin de facut...relativ.
Hossein Amini (scenaristul) si poate impreuna cu regizorul asta talentat care a primit un premiu la Cannes pentru cel mai bun regizor, au fost unii (poate chiar primii) care s-au gandit la un scenariu ca al celor din filmele mai sus mentionate dar intr-un cadru mai realist...mai profund, mai inteligent. De asta personajul principal chiar are substanta, ii intelegem actiunile, retinem raceala lui, vibreaza cat de calculat e. Spectatorul simte asta si astfel pentru el e o vizionare mai personala. Iar faptul ca regizorul e strain, european, aduce ceva nou genului...o inteligenta europeana, una care nu prezinta gratuit ţâţe ci le pune intr-un cadru specific lor...cum e vestiarul dintr-un bar de striptease. Nu vedem cum eroul o trage cu toate tipele pe care le vede ci vedem cum acesta are sentimente pentru una singura (jucata de dulcea Carey Mulligan) si cum acestea sunt din ce in ce mai intregi, rotunde, asa cum e personajul (in sensul de caracterizarea lui). Din acest punct de vedere Ryan Gosling poate sa isi mai puna la portofoliu inca un rol jucat cu talent actoricesc intelept si complet, dar care are inca loc sa se desfasoare.
Si el nu e singurul personaj care e dezvoltat. Ajungem in sfarsit sa ii intelegem si mai bine pe mafioti. Nu fac totul gratuit ci ca sa-si salveze propria piele ei la randul lor. Exista o ierarhie si la ei si sunt la fel de speriati ca oricine, vedem umanitatea din rautatea lor...si in general, cand nu au probleme, sunt oameni la fel ca toti. Aceasta se vede din cauza ca filmul e bun si scenariul nu e unul tembel. E smart, iar totul e facut ca la carte. Pana si muzica se asorteaza perfect cu continutul, e foarte bine aleasa...cu toate ca la un moment dat a fost o melodie scoasa din "The Social Network".... Oricum voiam sa nu se termine. Iar pe langa toate astea are un aer de "neo-noir" subtil de vrei sa il mai revezi de vreo 5 ori. Il recomand.
9.2/10

6 comentarii:

  1. N-am observat partea cu The Social Netwrok. Oricum Bandalamenti realizeaza niste ost-uri exceptionale. Aerul de neo-noir e minuant, l-am savurat cu placere de la inceput pana la sfarsit.
    Gosiling cred ca a avut cea mai buna prestatie de la Half Nelson incoace, iar nenea regizoru cu un nume lung si greu de retinut, are o inclinatie spre violenta si pentru personaje nici rele, dar nici bune . Oricum excelnt film.

    RăspundețiȘtergere
  2. Angelo Badalamenti nu e trecut la credite pe imdb...ciudat. E trecut unul Cliff Martinez.

    RăspundețiȘtergere
  3. La inceputul filmului apare...!? sau au fost eu preas sigur pe mine ca ele e de la primele acorduri...

    RăspundețiȘtergere
  4. Ba da...Badalamenti e trecut la inceput in credite. Dar nu inteleg atunci de ce nu e trecut pe imdb, pe langa asta e trecut numele lui Cliff pe un soundtrack luat de pe net...

    RăspundețiȘtergere
  5. In versiunea vazuta la cinema nu apare bucata de soundtrack din TSN. In schimb am observat-o pe o versiune de pe net si cica ar fi vorba de o versiune neterminata, fiind scoasa apoi din film. Martinez a creat cea mai mare parte a coloanei sonore, cam tot ce nu e vocal.

    Cat despre Gosling, eu as zice ca cel mai bun rol al sau e cel din Blue Valentine, dar nici Half Nelson nu-i prea departe.

    PS: M0n0, poate asta (http://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=98131) ti se pare o idee interesanta. Cel putin lui MinRep i s-a parut din moment ce e prezent saptamnal :P Just sayin' :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Mersi Liviu de lamuriri :)
    Pare foarte misto ce faceti pe acolo, pe cinemagia, am sa mai trag cate un ochi cateodata si cine stie, am sa intru si eu in joc.

    RăspundețiȘtergere