sâmbătă, 22 octombrie 2011

The Wind {1928}

Sa fie ca dupa acest film sa isi fi facut trupa Scorpions renumita lor melodie? Nu cred...dar e amuzant daca e sa te gandesti asa. Vorba "schimbatoare ca vantul" nu e de ieri de alaltaieri...e de mult iar acest film ii ofera o definitie mai profunda, mai personala.
O tanara fata, Letty, vine dintr-un stat linistit si verde intr-unul arid, fierbinte si nisipos...aceasta schimbare de locatie este subliniata si prin intotdeauna prezentul vant ce ii ofera personajului feminin principal o stare de anxietate, necunoscut. Pentru un film mut, e unul foarte profund si cu o complexitate rara cand vine vorba de natura personajului. Letty, cel putin, este foarte bine caracterizata prin expresiile si actiunile ei...a fost jucata excelent de actrita Lillian Gish. Personajul ei este personificarea vantului iar vantul este frica ei de nou si aceasta schimbare de locatie pe care a facut-o. Letty, in paralel cu vantul, este o femeie calma cateodata dar cand rabufneste se aseamana lucrului de care ii este atat de frica, este nelinistita si imprevizibila...jucausa chiar atunci cand e ceruta in casatorie de doi oameni o data. Vantul reprezinta frica pentru ea, imediat ce a ajuns la destinatie si-a facut aparitia si acest vant care desi e un fenomen cunoscut locului este ceva nou pentru ea, deci ceva cu care trebuie sa se acomodeze...asa cum patim toti cand ne schimbam locatia.
E un film foarte bun, care pe langa personajul principal dezbate si subiecte precum dragostea si gelozia, lucruri care sunt vechi si rasdezbatute. A fost placut, desi scurt...
9/10

Un comentariu:

  1. Asta e in watchlist. Daca nu ma insel, regizorul e Victor Sjöström care a jucat in ceva Bergman-uri(Wild Strawberries si To Joy ar fi doua)

    RăspundețiȘtergere