miercuri, 15 februarie 2012

Nosferatu, eine Symphonie des Grauens {1922}

Ce pot sa spun despre Nosferatu? Doar ca e o poezie muta cu imagini perfecte...

Adica daca ne uitam la ce fel de cadre s-au folosit aici si ce soi de cadre inca se folosesc in filmele horror din ziua de azi vedem unele asemanari. Normal, in filmele noi, cadrele unde pelicula da semne de uzura si invechire sunt o referinta directa la filmele horror vechi care in mod natural aveau senzatia asta ciudata datorita tehnologiei din perioada respectiva. Vedem contrastul apasator adus de calitatea filmarilor de acum 90 de ani, astazi...e o viata de om, chiar mai mult. Fluiditatea povestii functioneaza foarte bine ca doar regizorul nu e un neica nimeni ci chiar F.W. Murnau, unul din creatorii filmului horror. Personajul principal e terifiant chiar si in ziua de azi pentru ca are o ciudatenie autentica care ramane si daca scoatem machiajul actorului Max Schreck...de asta pe atunci se foloseau si de frica vizuala, nu numai cea psihologica care am zis ca e prezenta prin calitatea filmarilor si senzatia de licarire a imaginii...numai cand ma gandesc mi se face pielea de gaina.
Mitul lui Dracula e cel folosit ca baza a povestii si Murnau a fost dat in judecata de vaduva lui Bram Stoker din aceasta cauza...dar a negat vreo legatura, desi e evidenta. S-au folosit pana si locatiile care se regasesc in carte...pacat ca nu s-a filmat in Romania.
Ne umplem de frica si atunci cand vedem puterea neobisnuita a contului Orlok cand umple o caruta cu sicrie pline de pamant cu o viteza neobisnuita prezentata prin stop-frame-uri. Diferenta dintre noapte si zi e prezentata prin "caldura" cadrelor...daca sunt sepia, cum e mai sus, inseamna ca e zi...daca sunt cu tenta albastra inseamna ca e noapte. Un gimmick simplu care permite astfel realizatorului sa filmeze oricand doreste fara a distruge mitul povestii...acela ca un vampir nu poate sa fie atins de lumina zilei. Trebuie ceva timp sa ne obisnuim cu asta pentru ca se vede clar ca e zi in amiaza mare si in scenele de "noapte" dar daca ne lasam imersati in atmosfera dorita, acesta e un film ideal...
Nu degeaba e pe lista celor 1001 de filme ce trebuie vazute intr-o viata.
10/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu