duminică, 6 ianuarie 2013

Killing Them Softly {2012}

Cateodata sunt un sucker pentru filme lente facute cu stil. Si nu lente, romanesti lente ci lente de parca citesti o carte detaliata unde actiunea se petrece rar dar puternic. Din acest punct de vedere mi-a adus aminte de "No Country for Old Men", "There Will Be Blood", "Inglourious Basterds" si de ce nu superbul "The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford", film regizat tot de Andrew Dominik, acum oficial unul din regizorii tineri care pentru mine promite mult - acest tineri e relativ ca Andrew e aproape de aceeasi varsta ca mama mea.

Da, filmul asta are un stil pe care pe mine ma incanta si imi aduce aminte de cinema. Atmosfera parca e rupta cu forta din 1970, cu pelicula cu tot, cu masini si cu oameni...e rupta pentru ca e necizelata, e cruda, e violenta si sincera. Replicile sunt exact pe placul meu. Isi respecta spectatorul si nu il considera un tembel. Nu se vorbeste in coduri, toate cartile sunt pe masa si amenintarile cu moartea sunt rare. Daca e vorba de moarte, e indeplinita. Povestea e una simpla, scurta. Nu se intra in detaliile unei organizatii ce se ocupa cu faradelegi ci totul e de la ultimul om de pe strada cateva trepte in sus. Ii avem pe gainari, cei care se ocupa de crima din pontul unui gainar putin mai mare...il avem pe avocatul mafiei care discuta cu hitman-ul angajat. Hitmanul nu il vede niciodata pe seful avocatului. Avem tapul ispasitor care trebuie dat drept exemplu si cam asta-i. Totul e frumos si clar.
La fel ca in precedentul film al lui Dominik, imaginile sunt frumoase foc si acompaniate de un soundtrack pe masura. Mi-a atras atentia pana si editarea sunetului, ca a fost facuta superb pana la ultimul detaliu, lucru care  de obicei nu imi sare la urechi. Filmul asta m-a facut sa fiu atent la tot ce e cinema tehnic dar si ce e cinema artistic. Actingul a fost la inaltime si cele cateva nume sonore si-au facut treaba bine acompaniate la fel de bine de necunoscuti...la cei sonori ii avem pe Brad Pitt (cel care a fost si producatorul acestui film), James Gandolfini, Richard Jenkins si Ray Liotta. Acum atentie la Ben Mendelshon (a jucat si in The Dark Knight Rises) dar in special la Scott McNairy (a jucat si in Argo) care iti dau impresia ca e mai usor decat crezi.
Nu e o bucata de cinema extraordinara dar e una care e facuta bine, memorabila si interesanta. Cam in plus toate discursurile politice de la alegerile americane din 2008 dar le-am trecut cu vederea chiar daca erau necesare pentru ideea filmului. Poate daca era facut prin 2009 era mai relevant filmul.
8.1/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu