duminică, 27 ianuarie 2013

The Ox-Bow Incident {1943}

Un western cu o poveste putin mai profunda decat pare initial. Eu am dat de el nu din cauza lui Henry Fonda ci din cauza lui Harry Morgan. Nu stiu daca il stiti dar l-a jucat pe colonelul Potter in serialul TV M.A.S.H. pe care il vizionez momentan de la un capat la altul...ma gandeam, omul asta e pe ultimul sau rol cu serialul asta, sunt curios ce a facut in tinerete si asa am ajuns la filmul asta.

Acum el nu are un rol prea mare sau important in filmul asta. E doar aghiotantul personajului lui Henry Fonda dar a fost fain sa-l vad si in altceva. Ei bine povestea incepe cand un mic oras si toti ocupantii lui afla de moartea unui mare om, un om iubitor de d-zeu si cu ceva influenta in oras pentru ca era bogat...toata lumea il stia. Cand afla asta cetatenii vor sa isi faca dreptate cu propriile maini si formeaza repede o gloata furioasa. Cand ajung in Ox-Bow gasesc trei oameni si imediat creierele lor de maimuta primitiva (exceptie sapte - numar magic) ii gasesc pe acestia vinovati datorita unor circumstante nefericite pentru ei...wrong place, wrong time. E trist ce se intampla si ma bucur ca dreptatea a evoluat mult de atunci, chiar si in cazul cand cineva e vinovat cu adevarat. E interesant sa vezi ce inseamna si fenomenul de turma la care nu toti au participat insa majoritatea a ales sa se ascunda unul in spatele celuilalt pe perioada incidentului...
In final dreptatea a fost dulce-amaruie, mai mult amaruie pe toate liniile pentru ca ce s-a intamplat nu a fost uman, nu a fost rational, nu a fost firesc...a fost tragic, grabit si barbaric...ca in vestul salbatic.
Un western excelent.
8.7/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu