sâmbătă, 5 ianuarie 2013

Skyfall {2012}

Isi face treaba, James Bond asa cum il vrem...un spion adevarat, credibil...nu imaginea creata in trecut de Pierce Brosnan, sa zic. Imaginea unui spion caruia ii pasa mai mult cum arata si cum poate sa cucereasca o femeie fatala si nu aceea a unei masinarii eficiente de ucis, singurul scop pentru care sunt facuti acesti agenti pentru ca, asa cum o zice si noul Q, jucat de Ben Whishaw, poate sa faca mai multe stricaciuni cu o tastatura decat cu gloantele primitive...

Insa cineva trebuie sa puna totul in miscare si asta se face cu un glont trimis de un 007, un spion care nu o sa moara in veci dar care o sa faca si filme mai tembele si mai pentru public. Cum au fost cele din anii '90. Pline de flash si bang. Astfel s-a produs rezultatul vazut in filmele lui Daniel Craig (probabil cel mai bun James Bond pana acum, din punctul meu de vedere, dupa Sean Connory care este definitia lui Bond si nimeni nu o sa poata sa-l inlocuiasca vreodata)...mult mai multa sofisticare si minimalism cand vine vorba de dialoguri, gadgeturi si chiar scene de batai. Nu sunt excesiv de flamboiante desi exploziile masive sunt la ele acasa. Mai ales acum, in final...am vazut o casa facuta tandari dar mai intai am trecut putin prin fazele din Home Alone cand tipii rai erau luati unu cate unu de cate o capcana intinsa grabit dar eficient prin casa.
Mi-a placut si atmosfera. Relatia din M si James a fost si ea cimentata pentru vecie ca fiind una de camaraderie si incredere reciproca solida. Fiecare stia de miscarea celuilalt si cand o decizie a fost luata aceasta era acceptata de celalalt neconditionat. Trecem la tipul negativ...si avem aici unul memorabil intr-adevar. Jucat de Javier Bardem, Silva e un fost agent al MI6 care are metodele lui moderne de a crea haos. Totul merge dupa planul sau iar personalitatea lui reuseste de cateva ori sa fie orbita de dorinta de razbunare..ceea ce il duce la inevitabilul declin. Tot ce conteaza la filmele lui Bond e sa te distreze si sa prezinte ultima moda cand vine vorba de imbracaminte pentru barbatul sofisticat dar dornic de actiune...
Sam Mendes, regizorul acestui film reuseste sa faca un Bond memorabil datorita locatiilor dar si twisturilor din final...Q a fost schimbat, M a fost, Moneypenny. Locatiile au fost incredibile, sediul MI6 subteran, Skyfall, insula parasita care nu a fost exploatata suficient...a fost un film bun. Mai bun decat Quantum dar care in fond o sa primeasca aceeasi nota.
Quantum trebuia sa primeasca atunci de la mine un 7.7 dar ma rog. Casino Royale ramane inca cel mai bun film Bond pentru ca e chintesenta a orice inseamna agentul 007.
8.2/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu