luni, 29 septembrie 2008

Andrei Rublyov {1969}


O realizare magistrala, un film incredibil de uman, profund, spiritual si necompromitator. Actiunea are loc intr-o Rusie medievala, un loc de o cruzime de nedescris, saracie si nedreptate.
Imaginile, chiar si acum, dupa 40 de ani, sunt superbe, originale si halucinante...dar sufletul chinuit si constiinta eroului principal fac cu adevarat din acest film, unul maret.
Mesajul puternic religios poate lasa pe multi reci, nepasatori insa acestia pot simti chiar si faptul ca religia e privita ca pe o povara pentru toata lumea...o inutilitate, o frica irationala...insa este si un scop in viata, o terminatie pentru cei ce cred in cele sfinte.
Nu exista clisee, stereotipuri in acest brutal de onest, dar optimistic film...si nu este vorba despre natura geniului, mai degraba e despre abilitatea omului de a-si pastra umanitatea, libertatea, sufletul, inima si darul, indiferent de secol sau circumstante ce ar putea pune in pericol insasi viata sa.
Andrei Tarkovsky este un regizor excelent care prezinta in acest caz o fresca a umanului rusesc intr-o perioada de rascruce (una din foarte multe) ce fac din acest film o adevarata comoara culturala si de ce nu, cu o poveste incredibila ce poate fi pe intelesul si placul tuturor.
Multitudinea de capitole ce impart filmul sunt asemenea capitolelor dintr-un roman dar si asemenea capitolelor din viata unui om...insa lungimea filmului si multitudinea de detalii imi fac dificila descrierea sa mai amanuntit...asa ca l-am luat ca un intreg in aceast mic review.
Vizionati-l sa va amintiti cum e de fapt sa fi om.
10/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu