sâmbătă, 27 septembrie 2008

De ce filmele?

De ce aleg sa imi "pierd" timpul cu filmele? Le consider forma de arta cea mai completa...deci si cea mai satisfacatoare din fiecare punct de vedere. Un film poate contine literatura (adaptari dupa carti mari, scenarii scrise excelent, replici memorabile), teatru (actoria ca o profesie, regia), fotografie (imaginile care ne lasa fara suflare), muzica (soundtrackurile care de fiecare data cand le ascultam ba ne fura o lacrima, ba ne aduc aminte de acel film, de momentul in care canta acea melodie), desenul (clasicele desene animate ale lui Disney din trecut dar si memorabilele animatii 3D din ziua de azi) si altele...
Nu as vrea sa ma laud, dar fie ca vreau, fie ca nu, asta fac...am vazut peste 1300 de filme si nu am sa ma opresc prea curand din cauza ca pur si simplu iubesc cinematografia si industria asta in general.
Din pacate, da...o industrie din care oameni netalentati isi fac veacul...filme care au sufletul celor facute de Chaplin nu se mai fac, atmosfera ce iti taie rasuflarea ca in filmele lui Hitchcock la fel, hiper-violenta, duritatea critica si aww-ul din filmele lui Kubrick (cel mai bun regizor, dupa parerea mea) idem...si multi altii. Noi sperante in materie de regizori nu se gasesc si din cauza ca idei parca sunt din ce in ce mai putine iar portita aia cand ai sa ajungi sa faci un film care deja exista dar tu nu stiai e din ce in ce mai larga.

Sperante noi se gasesc in regizori ca Christopher Nolan (Following, Memento, Batman Begins, The Prestige si noul si incredibilul The Dark Knight), David Fincher (Se7en, The Game, Fight Club si Zodiac), Guy Ritchie (Lock, Stock and Two Smoking Barrels, Snatch., Revolver si noul RocknRolla - din pacate face cam un singur gen de film, nu zic ca e rau ca le face f bine, dar ajungi sa te cam plictisesti...primele 2 insa sunt bestiale) si Michel Gondry care a regizat filmul meu preferat Eternal Sunshine of the Spotless Mind dar si Science of Sleep si Be Kind Rewind care au si ele cate ceva unic ce le fac filme deosebite. Poate cu ei cinemaul de calitate nu moare, tot ce le ramane e sa gaseasca scenarii de calitate.
Aa...si daca va intereseaza ce cred si despre alte filme va dau un link spre un locusor din www unde mai postam mici reviewuri cu filmele pe care le-am vazut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu