duminică, 28 septembrie 2008

Network {1976}

Multi l-ar numi pe Paddy Chayesky un mare profet...un prevazator al viitorului, un mare cunoscator al firii umane si tendintele acestuia. Sa-ti dai seama nevoile omului nu e greu cand vine vorba de televizor...vrea sa se simta in siguranta constant dar vrea in acelasi timp sa vada ceva ce nu vede in fiecare zi, in viata reala si atunci, din plictiseala se indreapta spre un obiect ce distruge acest sentiment oribil pe care majoritatea din noi il uram...televiziunea...aceasta lumea fantezista, ireala chiar si atunci cand arata realitatea...pana si acum, deschide televizorul pe orice post de televiune specializat in stiri si ai sa vezi cu siguranta o stire ce inlesneste publicul sa se holbeze hipnotizat la ceva ce creste ratingul...de obicei e vorba despre crime, violuri, batai...deci violenta - o necesitate a firii umane inca din vremurile intunecate.
Acelasi lucru se dezbate in acest film extrem de prezent si in zilele de astazi. Punctele forte ale lui sunt interpretarile perfecte rasplatite cu Oscaruri ale lui Faye Dunaway (ce joaca rolul unei femei cu idei si cunostinte vaste in nevoile oilor...asta, oamenilor cand vine vorba de televiziunea facatoare de rating), Peter Finch (ce joaca unul dintre cele mai geniale roluri din cate am vazut...un cronicar de stiri iese la pensie dar pe langa asta are si cateva probleme serioase in familie si ajunge sa aiba o tulburare psihica ce'l face pe el vocea scenaristului mentionat in primul rand si devine la randul lui un profet in genul evanghelistilor ce striga la cer cu mainile ridicate...) si inca o tipa care nu cred ca merita premiu (nu cred ca a aparut decat intr-o singura scena). Dar cel mai important Oscar ii revine scenaristului...ce le spune drept si adevarat, un adevar ce il acceptam dar oricum nu facem nimic pentru al face sa dispara, pentru ca e un adevar ce doare.
Un film ce trebuie vazut de fiecare om ce lucreaza in televiziune sau are tangenta cu aceasta (deci toata lumea, nu?)
9/10

Din pacate am mai vazut azi un film ce nu m-a dezamagit total dar este finalmente un film prost, nenecesar si anume "Meet Dave" cu bunul nostru prieten Eddie Murphy (film ce nu merita un post special)...cel ce ne distra in serile din trecut cand il vedeam in "Politist de Beverly Hills 1,2 si 3", "Profesorul trasnit 1 si 2", "Holy Man", "Dr. Dolittle" si vocea sa imprumutand-o in "Shrek". De atunci, numai prostii: "Norbit" si cateva din sequalurile de la filmele mentionate mai sus. Meet Dave m-a facut sa rad, trebuie sa recunosc, dar nu compenseaza deloc pt calitatea si ideea filmului...
5/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu