joi, 7 aprilie 2011

Bob le flambeur {1956}

Incepe in stilul filmului noir insa termina in stilul filmului penibil. Multe scene nelalocul lor, exagerate, pline de replici penibile si persoanje facand chestii penibile. Trecem peste, sa zicem, dar nu se poate...nu se poate pentru ca aceste momente se aduna si cateodata conteaza la un film chestiile marunte. Conteaza atunci cand nu ai de ce sa te prinzi altceva...pentru ca filmul, efectiv, nu ofera nimic cinefilului...ca altcineva nu s-ar uita la filmul asta decat daca i se baga cu forta pe gat. E un film slab cu multe, poate prea multe, minusuri. Nota mare de pe imdb este formata numai de cei care cred ca orice e vechi e si clasic...de asemenea au fost condusi si de faptul ca regizorul a facut totusi cateva filme inteligent mai tarziu, dar cu siguranta acesta nu e unul din ele.
Am ascultat un interviu de-al lui Jean-Pierre Melville inainte sa inceapa filmul si mi-am dat seama din cuvintele lui ca numai de film nu il doare pe el. Pare atata de distant si de snob cand vorbeste despre film incat ai impresia ca a fost obligat sa intre in treaba asta. Sincer, pare genul de om care s-ar descurca mai bine in spatele unui birou decat in spatele unei camere de filmat. Chiar si asa, nu a adus ceva nou in cinema daca e sa ne uitam la alegerea cadrelor si la povestea in sine. Sunt filme-noir care cateodata au efect, cateodata nu. Aici e al doilea caz. Celelalte sunt mai breze, sau poate au fost prea inteligente pentru mine. Desi acum incep sa-mi schimb parerea despre asta. Nu stiu...
Bob Cartoforul e un film banal, lungit, penibil, jucat prost cu replici proaste. Nu duce nicaieri si unde "duce" termina prost.
6.8/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu