sâmbătă, 9 aprilie 2011

Gongdong gyeongbi guyeok JSA {2000}

Un film, regizat de marele, da, marele Chan-Wool Park, care ne face sa reflectam asupra noastra cat si ne distreaza la capitolul de actiune, gloante, explozii si sange. Partea a doua e mai putin importanta...
Important a fost mesajul trimis de catre regizor. Cateodata suntem mai apropiati de vecinul nostru decat vrem sa recunoastem. Cateodata o granita, o bariera este ceva fictiv fara semnficatie atunci cand suntem oameni si atat.  Asa au patit si acesti 4 oameni, cate 2 din fiecare parte a granitei ce desparte cele doua Coree. Prietenia dintre acestia a invins puterea oricarei ideologii, oricarei opinii politice sau geografice. In acea bucatica de Coree de Nord (ce-i drept foarte aproape de Coreea de Sud) acesti oameni au uitat ca au fost dusmani...desi tarile lor nu se aflau in razboi.
Intr-un moment de mister total, pana in finalul filmului, se petrece acea tragedie care da drumul la partea politista a filmului. Vine maiorul sexy si inteligent de la facultatea de Drept, probabil dupa ce a terminat pe primul loc, pentru a rezolva aceasta crima. Nu trebuie sa afle cine e criminalul, asta se stie deja, ci trebuie sa afle de ce s-a intamplat. Motivul il descoperim si noi pe parcursul filmului si misterul se dezvaluie incet-incet.
In rest e un film de calitatea intai. Filmat foarte bine, intotdeauna intersant...excelent jucat de catre actorii pe care i-a mai folosit Park si in viitor...cu un scenariu complex care comunica pe mai multe nivele. Si totusi poate sa ramana entertaining atata timp cat se ia in serios destul. Recomand.
9/10

Un comentariu:

  1. tare bun film, tare misto relatia dintre granicerii aia, ca sa nu mai vorbesc de actori :D din categoria imagine ceva stylish, vazushi 71:into the fire :D?

    RăspundețiȘtergere