marți, 12 aprilie 2011

Murder on the Orient Express {1974}

Ce spectacol...ce circ. Circ, dar nu in sensul rau al cuvantului. Un circ are pana la urma exact acelasi rol ca acest film...sa te distreze. Acesta e insa format ca un truc de magie...se prezinta datele, sumar, rapid. Mai intai se incepe cu elementul principal si anume rapirea si uciderea unui copil dintr-o familie importanta...un reportaj.
Apoi se cunosc personajele ce o sa participe la trucul magic privit de un personaj neutru comple...domnul Poirot, un detectiv cunoscut global din romanele Agathei Christie. Si apoi incepe numarul...sunete ciudate, momente tensionate si apoi...dimineata...un cadavru al unui om important din tren. Initial, asa cum e normal pentru un spectator, am depistat un suspect. A fost destul de evident personajul lui McQueen, intotdeauna agitat si cu un motiv (oarecum superficial, initial), sa iasa in evidenta pentru mine. A fost o alegere previzibila din moment ce a fost primul in sirul de interogatii. Da, fiecare personaj a fost supus unui asemenea tratament, nefiind alti suspecti decat unul dintre ei. Mi-a placut cum e construit, logic, jucaus chiar...te tine interesat iar personalitatea fiecarui personaj face experienta si mai fascinanta. Pana la urma...spoiler...pe orice alegeai, aveai dreptate.
Asta a fost partea care mi s-a parut si exagerata si de bun simt. Da, toti cei 12 au avut vreo legatura cu fetita rapita si ucisa, cu familia, sau cu persoane ce au lucrat cu familie...daunele colaterale au fost intr-un numar de 4, pe langa fetita. Asadar, fiecare ruda, catel sau purcel, si-a luat randul la cate o injungheala...am zis, spoilere.
Pana la urma, la asemenea actori si intr-un asemenea timp nu puteau fi scoase roluril incredibile ci povestea a fost in spotlight, cum mi se pare normal. M-a distrat, m-a captivat si la sfarsit multumesc...dar trec mai departe. Bun de o vizionare...dar calitatea lui scade apoi cu fiecare vizionare. Asa e cu filme de genul asta. Mai ales atunci cand nu am de ce sa ma "agat" decat de poveste...
7.8/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu