joi, 16 februarie 2012

Incendies {2010}

Nu m-am uitat la toti nominalizatii la Oscar de anul trecut la categoria "Cel mai bun film strain". Acum mai trec unul pe lista...

Dar wow...ce surpriza a fost. A fost o realizare foarte buna din prima clipa. Si cu toate astea mi s-a parut ca are momente ce nu fac parte din filmul asta...cum a fost in mod special, si cred ca multi imi dau dreptate, scena unde Nawal (mama celor doi gemeni, personajul principal) se transforma din profesoara de franceza plina de bune-intentii in agentul secret, asasinul profesionist...ce se anagajeaza in 15 ani de chin dintr-o cauza justa, ce-i drept. A fost parca rupta din alt film...in rest:
A fost un film chiar foarte bun. Cautarea celor doi gemeni pentru fratele si tatal lor i-a lasat sa isi descopere si mai mult mama, sa vada cat de puternica a fost ca persoana si sa vada prin ce a trecut de la nasterea fratelui lor pana cand a venit in tara lor, Canada. A fost...trebuie sa o spun...un final neasteptat dar parca si prea, prea exagerat. Adica...mai da-o-n mama ei de treaba. Socam spectatorul in halul asta in ultimii metrii? Nu pot sa spun despre ce e vorba pentru ca vreau sa recomand filmul. Acum, regret ca nu l-am vazut inainte de Oscaruri pentru ca as fi vrut filmul asta sa castige. E cu cateva clase mai bun decat Haevnen. Atat prin poveste, care ne trimite prin niste peisaje foarte frumoase, orase la fel, care arata ca insasi duna de nisip cu mici gaurele prin ea...aici au rol de ferestre pentru casele toate de o singura culoare facute din argila.
Dar finalul...ca iar ma gandesc la el. E si deranjant dar si circumstantial datorita contextului razboiului si haosului de prin partile locului. A fost neasteptat...mama nu a vrut decat sa afle si copiii ei ce sunt si din ce fel de loc vin. Sunt probabil oameni mai completi acum...dar totul e un film. Unul bine facut cu o poveste buna.
9/10

Un comentariu:

  1. Vazand acest film care prezinta fata hida fara retusuri a razboiului m-a facut sa-mi aduc aminte de un alt film foarte reusit, din punctul meu de vedere, the Kite Runner; Sau, prin contrast, de nerabdarea infantila a recrutilor americani din miniserialul "Band of Brothers" de a impusca un "Nemtalau" si cand vedeau un om mort ii lua cu lesin.

    RăspundețiȘtergere