miercuri, 8 aprilie 2009

Le Ballon rouge {1956}

Un film unic, un film care ne trezeste amintirile din copilarie...un film excelent care a prins atat de bine copilaria cu toate elementele sale. Desi are numai 30 de minute si aproape niciun fel de dialog, poate numai cateva replici rasfirate...filmul acesta a primit Oscarul in 1957 pentru cel mai bun scenariu original. Asa ceva e posibil numai cand tot filmul e facut cu suflet iar povestea prezentata e simpla si profunda.

Balonul nu reprezinta altceva decat nevoia unui copil de prietenie si iubire, cand il vad, adultii, nu au nevoie de el, il privesc ca pe o povara care ii incurca in viata de zi cu zi. Ceilalti copii sunt fascinati de el si atunci cand nu il pot avea cauta sa-l distruga. E imposibil ca oricine vede filmuletul asta sa nu se regaseasca in el. E un film magic, ca nici un film pe care l-am vizionat pana acum. O foarte importanta caracteristica a acestui film e ca poate fi considerat film mut, film ce comunica cu spectatorii prin limbaj al corpului si cateodata limbaj facial...astfel, desi nu stiu franceza (decat asa, le mai potrivesc) am inteles filmul fara nicio problema din cauza ca m-am regasit in el, in fiecare bucatica a lui...

De cate ori nu ai avut ceva cand erai mic si il doreau si altii? De cate ori nu erai gelos, fara sa stii ce inseamna asta, pe ceva ce are un coleg sau amic de'al tau cand erai la scoala generala? Si chiar de reuseai sa il ai dupa o perioada te plictiseai de el chiar daca pentru persoana de la care l-ai luat insemna ceva...filmul e plin de dragoste si speranta, tristete profunda si bucurie enorma, exact cum simtim si noi cand avem ceva numai al nostru si exact asa simtim si cand il pierdem. Efectele speciale sunt incredibile si, cred eu, simple insa efectul lor e magic...Parisul e superb prins in zorii zilei si nu numai, oricum e un oras foarte frumos. Stradutele inguste, tonurile de gri si arhitectura specifica fac din el un oras unic.

E regizat excelent de Albert Lamorisse, jucat excelent de fiul acestuia Pascal...e un scurt-metraj nemaipomenit care trebuie vazut!

9/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu