sâmbătă, 26 februarie 2011

Le salaire de la peur {1953}

 The Wages of Fear
Trebuia, chiar, sa se termine asa? Eh...sa trec totusi peste asta desi mi s-a parut un final fortat care a fost ca nuca-n perete. Sa treaca un om printr-un asemenea hal si sa mai si moara stupid...asta a fost ca si cum soarta ii zice...te bucuri? Imi bag eu ceva in bucuria ta si iti tai directia de la masina...na! In afara de asta filmul e cam perfect din orice punct de vedere. Are 58 de ani si e la fel de fresh acum cum, presupun, a fost atunci.
Fresh prin mesaj, prin conditia umana prezentata aici, prin comportamentul persoanjelor. Regie perfecta, scenariu perfect. Nu am ce comenta. Atata doar, finalul...dar cred ca si in spatele lui se afla un mesaj dat de scenaristi...dar nu pot sa-l inteleg, si chiar daca il inteleg mi se pare exagerat. Nu traim noi chiar vremurile lor, chiar si daca suntem intr-o criza economica, dar daca ar fi asa sunt sigur ca si noi am lupta pentru o bucatica de paine si o viata de pe o zi pe alta...prima parte prezinta aceasta viata de caine, mizerabila si nesatisfacatoare. Sunt toti intr-o inchisoare fara gratii si gardieni dar nu pot scapa de acolo fara banul ce invarte lumea.
Din aceasta cauza sunt dispusi sa faca lucruri nebunesti ce le pun viata in pericol. Dar cu ce e diferit ce au facut acesti oameni fata de oamenii care merg in razboi sa lupte pana la moarte? Nimic. De aici probabil vine si ironia acra din final. Esti atat de norocos sa supravietuiesti dar nu stii cum ti-o trage soarta dupa de nu te vezi. Filmul clar ramanea la fel de bun cu sau fara finalul asta dar cu acest final ma face sa ma gandesc si mai mult la ce vrea sa reprezinte. La fel ca in razboi, camaraderia este pretutindeni si la fel ca in razboi curajul e prima chestie ce se testeaza. Curajul in combinatie cu intelepciunea...cel tanar si cel batran. Batranul care simte ca nu e locul lui...ca e prea batran pentru rahatul asta. Si asa e...in razboi nu sunt trimisi cei batrani care au fost o data curajosi. Trebuie curaj tanar, curaj care inchide ochii la micile detalii dar vede imaginea per ansamblu...mici detalii care puteau sa le termine viata.
Filmul te tine pe nerasuflate in jumatatea a doua si atat e nevoie sa te cucereasca. Un film complet si superb prin uratenia si brutalitatea lui.
10/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu