sâmbătă, 12 februarie 2011

Vera Drake {2004}

Da, Imelda Staunton a jucat excelent dar 4 luni, 3 saptamani si 2 zile e mult mai bun. Subiectul dezbatut e acelasi dar nu e la fel de lacrimogen pe ultima suta de metri ca Vera Drake, ci e mai uman per general, mai realist. Imi place ca in mod ciudat 4, 3, 2 are si mai multe voturi si o nota cu 0.1 mai mare decat Vera Drake care e totusi un film mult mai scump introducandu-ne in deceniul de dupa cel de-al doilea razboi mondial intr-o Anglie intotdeauna gri care mi-a adus aminte de traiul din 4, 3, 2 in care lumea nu avea ce manca si se bucura pentru o punga in plus de zahar...cum a primit si Vera dupa ce a primit o noua sarcina de terminat.
Da, Vera, o femeie de casa, harnica, iubitoare, inimoasa, se ocupa in timpul ei liber si de cate un avort. O facea ca sa ajute fata tanara care nu dorea sarcina...in cei aproape 20 de ani de cand face asta a practicat probabil mii de avorturi, a impiedicat nasterea a mii de prunci nedoriti. Moral, faceam un lucru bun pentru ca nu impiedica indeplinirea visurilor acestor femei tinere, moral, fiecare poate sa aleaga orice vrea in viata...iar un avort poate sa fie una din alegeri. Pe de alta parte, cand pune in primejdie viata unei persoane mature atunci nu e tocmai ceva sanatos moral. In fond, avorturile trebuie sa fie la liber dar erau anii '50...
Scenariul e inteligent, melodramatic in foarte putina parte din el, dar spre sfarsit a devenit enervanta fata intotdeauna in lacrimi a Verei...dar o inteleg. E o femeie cu suflet bun, pedepsita pentru ca a fost prinsa...nu pentru ce a facut. Si la cat de des practica meseria asta putem intelege ca pedeapsa pe care a primit-o a fost usoara. E o lectie pentru spectatoare...o lectie umana pentru noi. Ce e permis, din punct de vedere moral, si ce nu? Dar chiar si asa, in afara de performanta actritei principale, care e de notat dar nu de recomandat mai departe...nu pot sa zic ca m-a atins prea mult filmul.
8.2/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu