miercuri, 12 martie 2014

All This, and Heaven Too {1940}

Imediat ce a inceput acest filmulet de doua ore si douazeci si ceva de minute mi-am dat seama ca vad o bucatica din era de aur a cinemaului. Nu am mai vazut de ceva vreme asa ceva si sa-l vad pe un ecran semi-mare ca cel de la clubul cinefililor din Iasi, parca am fost teleportat in timp, in 1940.
E un film dragut, linistit, liniar si foarte romantic...Bette Davis joaca rolul unei guvernante care ajunge la o familie importanta din Franta. Aici intalneste un tata foarte iubitori si niste copii minunati...patru la numar. Mama lor, pe de alta parte, e o scorpie in picioare. E clasica poveste cu un oarece twist...relatia dintre guvernanta si sot nu se solidifica niciodata intr-un mod clar. Totul e din priviri, totul e din dialoguri si mici (dar foarte mici) atingeri. Nici macar nu s-au sarutat vreodata. Acum toata povestea asta e undeva intr-un substrat a unei alte povesti mici dintr-un film dramatic. Cam asa a ajuns o astfel de poveste in ziua de azi...ceva in background, aproape neimportant, nesemnficativ. Si aici s-a facut atata caz in doua ore si douazeci de minute incat iti da impresia ca ajunge sa se repete toata treaba...dar nu o face.
Nu o face pentru ca e atat de bun filmuletul. E un film magic, frumos prin aproape fiecare element al filmului...dictia actorilor, cat de dragalasi sunt copii, prestanta barbatului, frumusetea femeii...iarasi dictia lor si fluiditatea deloc siropoasa a replicilor. Totul s-a legat frumos incat nici nu simti cand trece timpul. Bette Davis joaca foarte bine rolul asta desi, la fel ca orice alt actor/actrita din acest film sau din afara lui, la acea vreme, tot jocul a fost usor exagerat, teatral...lucru care nu intotdeauna il apreciez sau diger dar il accept cateodata. Nu il diger pentru ca nu intotdeauna am vazut joc teatral in filmele din acel timp.
A fost o deci un film foarte bun, telenovelistic, insa nu e intotdeauna un minus asta pentru ca aici ai crezut emotiile si ai inteles situatia...desi a fost mult mai civilizata decat ar fi prezentata in ziua de azi.
8.3/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu