vineri, 21 martie 2014

Snowpiercer {2013}

Asta e unul din acele filme care trezesc interesul in tinerii cinefili intr-un mod atat de puternic incat ii poate influenta viata. Poate exagerez dar hai sa o luam altfel...

Un tanar cinefil intotdeauna o sa se uite mai intai la filmele noi. Da, filmele vechi sunt pe lista dar ele vin cu o viteza mult mai mica comparativ. Filmele noi trebuie vazute pentru ca sunt populare dar intotdeauna iti arata cum a fost influentat cinemaul de trecutul cinematografic. Deci ce vezi acum, nou si oarecum popular (filmul asta in nici un caz nu e asa ceva...e aparut in augustul lui 2013 si are 5000 de voturi pe imdb) este fara dubiu un rezultat a directiei cinemagrafiei. Asa am facut eu cand am inceput vizionatul serios al filmelor...luam si filme vechi dar mai multe filme noi.
Si de ce fac paralela asta. Pai un actor din filmul asta, un actor necunoscut, a aparut in unul din titlurile despre care vorbesc eu, un titlu ce iti infuenteaza viata si iti arata ca cinemaul de acum, din prezent (oricand ar fi acesta) e in continuare puternic. Acel actor este Tomas Lemarquis si filmul despre care vorbesc e Noi Albinoi, un film mic dar superb. Asa e si cu filmul asta. E foarte bine facut, foarte bine filmat, interesant, mai puternic pe partea de actiune, mai puternic pe partea thriller dar fara indoiala cu minusurile lui.
Minusuri pe care poti sa alegi sa le ignori...de unde gandaci (si atatia...)? de unde carnea aia? unde sunt vagoanele ticsite cu marfa (18 ani e ceva sa hranesti atatia oameni)? chiar e nevoie de un vagon piscina (ca cel de sus), unde sunt vagoanele unde doarme lumea - bine, aici poate nu a fost prezentat chiar fiecare vagon din motive financiare si de timp dar mergea macar trecator. De ce ai avea in tren un vagon plin de pesti (frumos ce-i drept) dar total inutil...si probabil ar mai fi dar nu sunt genul sa ridic prea multe intrebari mai ales cand nu sunt evidente si nu tin de poveste - poveste care putea sa fie numai cum a fost prezentata.
Dar, la fel ca finalul, am asteptat ce s-a intamplat cu o precizie deranjanta. Stiam ca o sa se ajunga la asta...si una, si alta. Desi nu am inteles de ce s-a intamplat fix in ultimele 2-3 minute cand cu o luna inainte totul ingheta afara. Ma rog.
Filmul e unul deosebit si iti arata ce vrei sa vezi. Directia pe care o ia e fireasca iar personajele sunt perfecte pentru situatiile respective. Tilda Swinton cel putin a fost hilara cu al ei personaj...colorat si ridicol. So it is! Personajul lui Tomas (cel mentionat mai sus), chiar si personajul lui Vlad Ivanov, actorul nostru roman, chiar daca nu zice nimic pe parcurs. Chris Evans e eroul tipic, Jamie Bell e side-kick-ul tipic, John Hurt e mentorul tipic...toti indeplinindu-si treaba excelent. Si sincer...referitor la final, voiam sa fie exact opusul. Avea un impact diferit si mai logic.
Deci, trebuie vazut filmul. E interesant si desi pare american, nu e...foarte mult din acting e sud-coreean, expresii faciale, limbaj al corpului...in mod special la Tilda - evident, doar unele faze, pentru ca pana la urma actingul tine de cultura tarii respective. Si regia, scenariul, imaginea si editare sunt sud-coreene.
8.3/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu