miercuri, 26 martie 2014

The Snake Pit {1948}

Avem de a face aici cu un film foarte bun. Surprinzator chiar sa fie atat de actuala povestea asta din 1948...desi daca e pusa acum intr-un film pare destul de subtirica.

Ideea e ca filmul e facut atat de bine (Anatole Litvak e responsabil) si jucat atat de bine (Olivia de Havilland e responsabila la aceast capitol) inca nu simti ca e facut in 1948. Asta e intotdeauna bine, cand povestea ramane la fel de fresh / actuala ca in prima zi. Iti arata puterea unui scenariu bine ales si iti arata ca drumul ales de regizor nu a fost unul popular...acela de a-i face pe actori sa joace teatral, specific vremii. Olivia a reusit sa-mi transmita mai mult prin privirea ei, prin ochii ei decat multi actori prin intreaga prestatie...din pacate a avut-o in competitie pe o actrita ce a jucat o oarba, deci e "normal" ca nu a castigat. Na, nu zic nimic pentru ca inca nu am vazut filmul Johnny Belinda...si nici nu cred ca o sa-l vad.
The Snake Pit e un One Flew Over the Cuckoos Nest insa cu femei. Nu trece prin aceleasi etape insa am vazut cateva elemente comune...cum a fost scena cand nebunul mut vorbeste pentru prima data personajului nostru principal. In One Flew s-a intamplat cu indianul, aici s-a intamplat cu Hester, o femeie a carei privire iti cauzeaza cosmaruri.
Am zis la inceputul reviewului ca povestea e subtirica. Da, este la standardele din ziua de azi insa tot are loc ca o poveste secundara in filmele din ziua de azi daca avem de-a face cu nebuni. E de asemenea si un interesant studiu de caz unde aflam in detaliu trecutul personajului principal si cauza tuturor caderilor nervoase pe care le are.
In tot acest timp ne socheaza nebunele celelalte, nebunia ei si haosul general. E un film socant daca il iei in serios si cand te gandesti ca o persoana aparent normala poate sa ajunga asa. Au fost multe scene care m-au lasat oarecum cu gura cascata. Din pacate au fost cuminti si nu au aratat tratamentele cu electro-socuri care, sunt sigur, ar fi terifiat pe multi la acea vreme. In One Flew nu s-au sfiit prea mult sa le arate. In final, recomand cu caldura acest film desi mai are unele poticneli la ritm si scenariu si la acting la altii in afara de Olivia.
9.2/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu