marți, 11 august 2009

Dead Man's Shoes {2004}

Tagline-ul acestui film este: "He's in all of us." Curajul, despre asta se vorbeste...despre curaj si dreptate. Intro oarecare masura aceste doua caracteristici sunt in fiecare dintre noi...fac parte din instinctul nostru de supravietuire si simtul moral.

Avem aici o poveste care ne lasa o amprenta. Ne marcheaza pentru ca fie ne regasim in ea, fie avem acelasi simt al dreptatii. Un soldat (cel din stanga) s-a intors acasa...a aflat ca fratele sau a fost tratat sub orice critica de niste baieti smecheri din orasul lor. Da, povesti cum ca astia mari se leaga de astia mici am mai auzit...la fel ca cele cu aia mari si multi vs. cei mici si putini. Dar sa te legi de un copil handicapat...a fost prea mult. Da, se intalnesc si astfel de cazuri...terorizarea unui copil cu handicap e usoara, pentru ca e slab si nu zice...dar exista o limita.

Ceea ce au primit ca "recompensa" pentru faptele lor de vitejie si prostie fara limite este una bine-meritata. Desi gresita, simtim ca a fost facuta dreptatea. Asta si pentru ca simtim ca nu se pierde nimic daca 5-6 imbecili dispar de pe fata planetei. Imbecili care oricum au dat cu sutul vietii acum multi ani si traiesc pe zi ce trece mestecand guma "Cocaina sau cine stie ce alt drog". Astfel de scursori ale societatii isi merita soarta si daca nu faceau ceva atat de hain.

O alta calitate a acestui film este realismul. Este neiertator si nu pentru orice gen de spectator. Femeile n-au ce cauta la vizionarea unui astfel de film, nu pot intelege complicatiile lui, nu pot intelege relatia dintre doi frati, care transcende chiar si moartea. Realismul si duritatea acestui film le va indeparta repede si asta nu-i nimic rau. Fiecare tip care vede filmul asta o sa-l inteleaga si o aprecieze mesajul si calitatea indiscutabila a filmului. Merita vazut.

9/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu