vineri, 7 august 2009

Unbreakable {2000}

Interesant film. E ceva nou, ceva la care numai un regizor cu potential se poate gandi...M. Night Shyamalan (mi se incalceste limba cand zic numele lui). Un film cu super-eroi adanc radacinati in realitate si in prezent. Nici un bullshit spectaculos si misto cu efecte speciale, nici un costum colorat, exceptand pelerina (de ploaie) care nu e decat un simbol subtil folosit pentru ca acest erou sa nu poarte un costum colorat.

Burce Willis e un tip obisnuit, un tip prea banal, care la fel ca multi altii, a dat cu sutul unei sanse de a juca fotbal american profesionist atunci cand el si iubita sa a avut un accident. Bine, detaliile sunt multe...dar aceast accident i-a schimbat viata. Aflam devreme in film ca el are puteri supranaturale...oasele nu i se rup, nu s-a imbolnavit de vreo ceva toata viata lui, ridica 160 de kilograme fara sa transpire si fara sa pateasca ceva...e un super-erou modern, dar nu o stie. Drumul sau pentru a afla asta e interesant...la fel ca si drumul anti-eroului, anti-tezei, antagonistului, un om care e opusul celui de mai sus. Un om ce toata viata, de la varsta de 13 ani a studiat, analizat si rasanalizat fiecare poveste a unei carti de benzi desenate.

Mr. Glass este un nume pentru un villan destul de interesanta...si destul de eficienta pusa in acest context. Omul care s-a nascut cu o problema la oase care au o densitate mult sub cea normala. Incearcand sa-si caute rostul si locul in viata, toata viata a incercat sa isi caute opusul...daca el e omul care se sparge extrem de usor atunci trebuie sa existe unul care nu se sparge deloc. Finalul e surprinzator si neasteptat...dar te astepti la asta pentru ca filmul respecta structura unei benzi desenate, chiar daca personajul negativ nu se cunoaste de la inceput...si chiar da semne ca ar fi un om bun.

Filmul e unul interesant de urmarit, doar pentru a vedea cum evolueaza lucrurile...cum interactioneaza oamenii, ce face eroul si ce face personajul negativ. Este interesant si cat de real pare desi stim ca e ceva imposibil. E interesant cum o banda desenata e facuta sa para atat de reala fara a intra in efecte speciale colosale si personaje negative mult prea nebune. Finalul, finalul e realist si ne arata diferenta dintre un comic-book movie si realitatea. Per total, un film chiar bun.

UPDATE: E primul update pe care il fac. Il fac din cauza ca am vazut un top 20 al marelui Tarantino pe youtube si se numara si filmul asta in acel top. De ce...si asta mi-a placut...pentru ca abordeaza povestea lui Superman dintrun alt unghi. Ce s-ar intampla daca Superman se afla pe pamant si nu ar stii ca e Superman. Mi s-a parut ca rezuma cel mai bine despre ce e vorba in acest film si da, il plagiez pe Tarantino.

8.25/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu