luni, 6 septembrie 2010

My Own Private Idaho {1991}

Povestea unor vieti unice, partial distruse de drame din copilarie...all american shiet.

Sunt sigur ca exista un mesaj prin abrambureala asta...ca incearca Van Sant sa ne transmita ceva. Importanta unei familii normale, viata adolescentului rebel la puterea a zecea...si cum toti am fost asa intr-o masura sau alta. Aici se prezinta, de exemplu, versiunea extrema americana. Adolescenti fugiti de acasa, nevoiti sa se prostitueze pentru un ban...ban pe care mai apoi il prizeaza sau fumeaza.

Van Sant si-a format in capul meu o imagine de regizor puternic din cauza lui Elephant si Good Will Hunting. Gerry a mai fost un film minimalist care nu m-a descumpanit care ii apartine tot lui. Dar apoi cand l-am vazut facand greseala de "Finding Forester" care desi pe picioarele lui pare un film solid, e mult prea mult comparat cu filmul Good Will Hunting al carui credit ca e atat de bun il acord baietilor pe atunci tineri Matt Damon si Ben Affleck pentru scenariul inspirat si deosebit care face din acel film un clasic. Deci pentru Van Sant realizarile astea se anuleaza reciproc, din pacate. Apoi cu Milk m-a lasat indiferent regiei sale...plus ca la Oscaruri a fost un film prea politicaly correct. Apoi vad ca a avut tupeul sa faca un remake al lui Psycho pe care oricum nu il vad ca nu merita. Ma dezamageste omu asta...

Cu My Own Private Idaho, Gus Van Sant aduce in vizor viata copiilor care ar avea treaba pe acasa insa prefera sa traiasca pe strada din cauza familiilor de "pus pe rana" pe care le au. Vor sa arate ca se descurca si singuri chiar daca nu in cele mai ortodoxe metode. Nu m-a atras nici un aspect din poveste insa mi-a adus aminte de Clockwork Orange atat din cauza mai multor scene dar si din cauza stilului de a vorbi dintre personaje. River Pheonix e singura supriza a filmului, Keanu a fost el insusi, asa cum il stim in toate filmele in care nu il joaca pe Neo...Neo fiind varful carierei lui. Asadar...nu e prea deosebit...mi-a placut insa cum s-au capturat scenele de dragoste (ma indrept mai mult spre cea intre el si ea nu intre cea cu el si el si el).

7/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu